Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Česko sa pri hlasovaní o pripojení EÚ k Istanbulskému dohovoru zdrží

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/rarrarorro)

PRAHA - Česko sa pri hlasovaní o pripojení Európskej únie ako celku k Istanbulskému dohovoru zdrží. V stredu to po rokovaní vlády oznámil český minister spravodlivosti Pavel Blažek.

"Vláda sa nakoniec zhodla na tom, že náš zástupca, ktorým bude pán minister dopravy (Martin) Kupka, by sa mal pri hlasovaní o tejto záležitosti zdržať," povedal Blažek. Dôvodom je podľa neho to, že postoj ČR k tomuto dokumentu ešte nie je vyjasnený. "Vláda sa tým bude zaoberať v najbližších týždňoch a potom (Poslanecká) snemovňa rozhodne, aký bude postoj ČR k tomuto dohovoru," dodal.

Europoslanci pred dvomi týždňami hlasovali za pristúpenie EÚ ako celku k Istanbulskému dohovoru

Europoslanci pred dvomi týždňami hlasovali za pristúpenie EÚ ako celku k Istanbulskému dohovoru. Upozornili, že šesť rokov po jeho podpísaní ho EÚ stále neratifikovala. Dôvodom je odmietavý postoj niekoľkých členských štátov. Stanovisko Súdneho dvora EÚ z októbra 2021 potvrdilo, že Únia môže dohovor ratifikovať aj bez súhlasu všetkých členských štátov. EP pripomenul, že pristúpenie EÚ ako celku k Istanbulskému dohovoru členským štátom nebráni, aby dohovor samy ratifikovali. Opakovane preto vyzval šesť členských krajín – Bulharsko, Česko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko a Slovensko, aby dohovor bezodkladne ratifikovali a mohli chrániť ženy v plnom rozsahu zamýšľanej pôsobnosti dohovoru.

Viac o téme: ČeskoHlasovanieZdržanieIstanbulský dohovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu