Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Minister Šimko sa v Luxemburgu zdržal hlasovania pri návrhoch smerovania azylovej reformy

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

LUXEMBURG - Slovenský minister vnútra Ivan Šimko sa na štvrtkovom zasadnutí Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti v Luxemburgu zdržal hlasovania pri návrhu smerovania azylovej reformy Únie. Ministri návrhy napokon schválili. Šimko sa podľa vlastného vyjadrenia zdržal preto, že úradnícka vláda na Slovensku má obmedzený mandát. TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Rakúsko, Holandsko a Taliansko považovali navrhovanú reformu za nedostačujúcu a navrhli viacero zmien. Po predpoludňajšej diskusii, ktorá sa skončila bez výsledku, boli predložené ďalšie kompromisné návrhy. "Pre Slovensko sú niektoré ustanovenia naďalej ťažko akceptovateľné a politicky nepriechodné, a to aj preto, že mandát súčasnej vlády, ktorú tu zastupujem, je limitovaný. Ani úpravy textu nám situáciu nezľahčili, a preto sa zdržiavame hlasovania pri oboch návrhoch," povedal na rokovaní Šimko.

Všeobecná zhoda v Európskej únii

Jeho hovorkyňa pripomenula, že minister sa zdržal hlasovania napriek tomu, že návrhy neprekračovali červenú čiaru Slovenska, ktorou sú povinné kvóty na prerozdeľovanie migrantov. Dodala, že v súčasnosti už platí v EÚ všeobecná zhoda na tom, čo Slovensko tvrdilo od začiatku: že povinné prijímanie migrantov nie je riešením migračných tokov do Únie.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová štvrtkovú dohodu na sociálnej sieti označila za historický úspech pre EÚ, novú solidárnu migračnú politiku a ochranu ľudských práv. Ako upozornila hovorkyňa slovenského ministerstva vnútra, schválenie nariadení na úrovni ministrov je len prvým krokom. Pokračovať budú rokovania s Európskym parlamentom a Európskou komisiou. Finálny návrh budú opäť posudzovať členské štáty EÚ.

Viac o téme: HlasovanieIvan ŠimkoAzylová reforma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu