Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ak PiS vyhrá voľby, Nemecko vyplatí Poľsku reparácie, tvrdí Mularczyk

VARŠAVA - Námestník poľského ministra zahraničných vecí Arkadiusz Mularczyk v utorok vyjadril presvedčenie, že ak poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) zvíťazí v jesenných parlamentných voľbách, Nemecko vyplatí Poľsku vojnové reparácie. Informuje o tom správa z agentúry PAP.

Mularczyk tiež upozornil na výsledky prieskumu realizovaného organizáciou Social Changes pre pravicovú poľskú webstránku wPolityce.pl, podľa ktorého až 54 percent opýtaných súhlasí s tým, aby Poľsko i naďalej vymáhalo od Nemecka zaplatenie reparácií.

Archívne video: Poľsko má dôvody, prečo je v postojoch k Rusku tak nekompromisné, tvrdí Petr Pavel

Poľsko má dôvody, prečo je v postojoch k Rusku tak nekompromisné, tvrdí Petr Pavel (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

"Som presvedčený, že ak sa pri moci udržíme aj nasledujúce štyri roky, Nemecko Poľsku reparácie vyplatí. A historický naratív tak bude bližšie k tomu, čo hovorí Varšava, a nie Berlín," vyhlásil Mularczyk.

Agentúra PAP pripomína, že poľská vláda vlani v septembri zverejnila komplexnú správu, v ktorej podrobne opísala materiálne straty Poľska počas druhej svetovej vojny. Poľsko chce za to od Nemecka požadovať reparácie v objeme šesť biliónov zlotých (1,3 bilióna eur).

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí však požiadavky Poľska odmietlo. Uviedlo, že táto záležitosť je pre Berlín uzavretá a že nemecká vláda nemieni o reparáciách ani rokovať. Poľsko sa však zaviazalo, že sa obráti na všetky relevantné medzinárodné inštitúcie, aby si odškodnenie od Nemecka vymohlo. Voľby do oboch komôr parlamentu sa budú v Poľsku konať v priebehu jesene, a to najneskôr 11. novembra 2023.

Viac o téme: VíťazstvoParlamentné voľbyNemeckoPoľskoVojnové reparácieArkadiusz MularczykPrávo a spravodlivosť (PiS)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu