Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň štyristošesťdesiaty šiesty (2. júna 2023)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (9)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Yves Herman/Pool via AP)

KYJEV - Ukrajina zničila v noci na piatok všetky útočiace rakety a drony. Išlo už o šiesty ruský útok na Kyjev za šesť dní a vyžiadal si dvoch ranených. Zranenia utrpeli 11-ročné dieťa a 68-ročný senior, uviedol generálny prokurátor v oznámení. Podľa šéfa kyjevskej polície Andrija Nebytova bolo padajúcimi troskami poškodených päť bytových domov. Poplašné sirény zneli vyše dve hodiny.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 463

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 463 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:47 Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin pred dvadsiatimi rokmi napísal a ilustroval knihu pre deti. Informoval o tom denník The Moscow Times, ktorý v tejto súvislosti pripomína, že Prigožin v minulosti strávil deväť rokov vo väzení za krádeže, priznal sa k zasahovaniu do amerických volieb a v súčasnosti čelí obvineniam z páchania vojnových zločinov na Ukrajine.

21:17 Prezident Volodymyr Zelenskyj na tlačovom brífingu dnes uviedol, že pre Ukrajinu je "veľmi náročné" získať množstvo systémov protivzdušnej obrany Patriot, ktoré potrebuje na plnohodnotnú ochranu svojej oblohy, pretože na ich získanie sa čaká.

21:16 Prezident Volodymyr Zelenskyj počas svojho večerného príhovoru dnes povedal, že Ukrajina pomáha iným krajinám v Európe, Latinskej Amerike a Afrike vyvinúť obdobu Diia, štátnej mobilnej aplikácie pre vládne služby.

21:15 Arménsky premiér Nikol Pašinjan vyhlásil, že Arménsko nie je spojencom Ruska vo vojne s Ukrajinou. Uviedol to v rozhovore pre českú televíziu CNN Prima News, ktorú monitorovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov medzičasom uviedol, že Moskva toto Pašinjanovo vyhlásenie berie na vedomie.

20:29 Ukrajina nebude môcť vstúpiť do Severoatlantickej aliancie skôr, ako sa skončí ruská invázia. Priznal to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informovala agentúra AFP, od ktorej TASR správu prevzala.

20:13 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) dnes oznámila, že odhalila Mychajla Kipermana, jedného z obchodných partnerov oligarchu Ihora Kolomojského, ktorý spreneveril takmer 600 miliónov hrivien (16 miliónov USD) z ropnej rafinérskej spoločnosti Ukrtatnafta.

19:45 Ruské sily odpálili dve riadené bomby na dedinu Kivšarivka, pričom zabili dvoch ľudí a štyroch ďalších zranili, informoval dnes gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov.

19:44 Francúzske úrady dali do ponuky na predaj luxusný zámok v hodnote niekoľkých miliónov eur, ktorý bol zhabaný ruskému oligarchovi Borisovi Berezovskému.

18:54 Prigožin uviedol, že 99 % jednotiek Wagnerovej skupiny k dnešnému dňu opustilo Bachmut. 

18:52 Ruský prístav Taman pozastavuje vývoz vysoko výbušného skvapalneného plynu z dôvodu pretrvávajúcich obáv z náletov dronov, informovala dnes agentúra Reuters.

17:55 Vláda Spojených štátov ponúka Rusku a Číne rozhovory o kontrole jadrového zbrojenia bez predbežných podmienok. Neznamená to však, že nukleárne veľmoci nebudú brané na zodpovednosť za "bezohľadné správanie", uviedol v piatok poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. TASR o tom informuje podľa agentúr DPA a AFP.

17:37 Jedna žena zahynula a tri deti utrpeli zranenia po tom, ako ich auto prešlo cez výbušné zariadenie v Charkovskej oblasti, informoval dnes gubernátor Oleh Syniehubov.

17:36 Počas dnešnej tlačovej konferencie prezident Volodymyr Zelenskyj odpovedal na otázky o nadchádzajúcej ukrajinskej protiofenzíve, pričom zdôraznil, že to "nie je film" a je ťažké vopred verejnosti opísať jej priebeh.

16:20 Reakcie ruských predstaviteľov a vojenských blogerov na nedávny nálet v Belgorodskej oblasti odhaľujú rastúce znepokojenie v ruskom informačnom priestore v súvislosti s vojnou, uviedol Inštitút pre štúdium vojny.

16:19 Ruské sily zaútočili počas uplynulého dňa na 10 regiónov. Pri útokoch zahynuli najmenej štyria ľudia a 40 bolo zranených.

16:18 Prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil ukrajinským orgánom, aby vykonali úplný audit všetkých protileteckých krytov na Ukrajine. Bolo to oznámené po tom, ako deň predtým v Kyjeve zahynuli traja ľudia pri pokuse dostať sa do uzavretého krytu uprostred útoku.

16:17 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v piatok odmietlo výzvu maďarského premiéra Viktora Orbána na mierové rokovania s Ruskom, informovala britská stanica BBC.

15:40 Súd uvalil domáce väzenie na štyroch blogerov, ktorí údajne zdieľali videá o protivzdušnej obrane, uviedla dnes kyjevská mestská prokuratúra.

15:39 Légia "Sloboda Ruska" zverejnila zábery z práce delostrelectva na nahromadenie nepriateľských síl v Šebekine. Podľa Centra národného odporu bol pri Belgorode nasadený oddiel špeciálnych síl "Senež", aby čelil útokom légie "Sloboda Ruska" a prieskumných skupín.

14:19 Národná rada, dolná komora švajčiarskeho parlamentu, hlasovala proti pozmeňujúcemu návrhu, ktorý by umožnil reexport švajčiarskych zbraní do tretích krajín, napríklad na Ukrajinu, informovala dnes tlačová agentúra Swissinfo.

13:50 Poľský prezident Andrzej Duda v piatok neočakávane oznámil, že navrhuje významné zmeny v novom zákone umožňujúcom vytvorenie výboru na vyšetrovanie "ruského vplyvu" v Poľsku. Duda zákon podpísal iba pred niekoľkými dňami. Kritici vrátane Európskej únie a Spojených štátov vyjadrili obavy, že takýto výbor bude postihovať predovšetkým politických odporov vládnucej strany.

Poľský prezident Andrzej Duda
Zobraziť galériu (9)
Poľský prezident Andrzej Duda  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru)

13:45 Silná Ukrajina, ktorá má pod kontrolou svoje územie je predpokladom na mierové rozhovory s Ruskom. Vyhlásil to v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken s tým, že invázia na Ukrajinu je pre Rusko strategickým zlyhaním. Vojenská agresia proti Ukrajine značne oslabila ruskú armádu, ekonomiku, diplomatickú silu a vplyv Ruska aj na nadchádzajúce roky, uviedol Blinken počas príhovoru v Helsinkách."Keď sa pozriete na dlhodobé strategické ciele prezidenta (Vladimira) Putina, nie je pochýb o tom, že Rusko je na tom dnes výrazne horšie, ako bolo pred inváziou," uviedol šéf americkej diplomacie.

Anthony Blinken na stretnutí G20
Zobraziť galériu (9)
Anthony Blinken na stretnutí G20  (Zdroj: SITA/Olivier Douliery/Pool Photo via AP)

13:30 Britský minister obrany Ben Wallace pripustil, že ozbrojené sily #Ukrajiny budú schopné oslobodiť Krym do konca tohto roka. Ukrajinská armáda už začala čistiť frontovú líniu pred možnou protiofenzívou. Wallace tiež vyjadril pochybnosti, či sa Ukrajine v blízkej budúcnosti podarí vstúpiť do NATO

12:45 Čínsky osobitný vyslanec pre Ukrajinu Li Chuej v piatok na tlačovom brífingu apeloval na vlády, aby "prestali posielať zbrane na bojisko" a viedli mierové rozhovory. O výsledkoch svojej nedávnej cesty do regiónu však neinformoval. Výzva čínskeho vyslanca prišla v období, keď Washington a jeho európski spojenci zrýchľujú dodávky zbraní Ukrajine, ktorá sa pokúšajú oslobodiť územia okupované Ruskom.

12:30 Zábery z prístavu okupovaného Berdyansku.

12:00 Dvaja civilisti zomreli v piatok pri ostreľovaní ruskej Belgorodskej oblasti        pri hraniciach s Ukrajinou. V poslednom čase sa tu zintenzívnili útoky a cezhraničné prieniky. Oznámil to tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. "Šrapnely zasiahli okolo prechádzajúce autá. V jednom z nich cestovali dve ženy, ktoré zahynuli na mieste na následky zranení," uviedol Gladkov. Dodal, že ukrajinské sily ostreľovali cestu v obci Maslova Pristaň v okrese Šebekino, ktoré je najviac zasiahnuté nedávnymi ostreľovaniami.

11:30 Freedom of Russia Legion uvádza, že boje pokračujú v dedine Novaya Tavolzhanka v regióne Belgorod.

11:15 Nikol Pashinyan tvrdí, že Arménsko nepodporuje žiadnu zo strán konfliktu v ruskej vojne proti Ukrajine. "Vo vojne s Ukrajinou nie sme spojencami Ruska. A naše vnímanie tejto vojny, tohto konfliktu je úzkosť, pretože priamo ovplyvňuje všetky naše vzťahy." Na Západe si všímajú, že sme spojencom Ruska, všímajú si to viac. V Rusku vidia, že v tejto vojne nie sme ich spojenci. A ukázalo sa, že nie sme ničí spojenci, čo znamená, že sme zraniteľní.“

11:00 Ruskí útočníci strieľali na „Bod nezničiteľnosti“ v Toretsku, ktorý sa nachádzal v budove školy. Nie je to prvýkrát, čo túto školu ostreľovali okupanti.

10:30 Rusko utrpelo počas svojej snahy o dobytie východoukrajinského mesta Bachmut najmenej 60.000 obetí, pričom ide o počet ranených i mŕtvych. Úspech pri dobýjaní Bachmutu ohlásilo Rusko minulý týždeň. "Odhadujeme, že dobytie Bachmutu zrejme Rusko stálo 60.000 obetí počas rok trvajúceho boja v sektore Bachmut-Popasna," uviedol predstaviteľ. Dodal, že ide o "konzervatívny odhad" a najmenej tretinu z nich tvoria zabití.

10:00 Súd zatkol ďalšiu časť majetku Oksany Marchenko (manželky Viktora Medvedčuka) vo výške asi 740 miliónov hrivien. Ide o akcie siedmich podnikov prístavnej infraštruktúry regiónu #Odesa, ktoré Marčenko vlastnil prostredníctvom offshore spoločností.

9:30 Ukrajinskí pohraničníci zo svojej strany hranice zahrali svojim bieloruským "kolegom" pieseň "Nepriateľ". V piesni je nepriateľ odsúdený na smútok a peklo na zemi.

9:00 Brianska oblasť na západe Ruska sa dostala v noci na piatok pod paľbu, informoval gubernátor tohto regiónu Alexander Bogomaz. Ide o najnovší príklad, že vojna na Ukrajine sa čoraz viac prelieva do Ruska, píše portál britskej televízie Sky News. Vypálená munícia zasiahla dve dediny blízko hranice s ukrajinskou Černihivskou a Sumskou oblasťou, uviedol Bogomaz.

8:30 Ukrajina očakáva, že do jesene príde 31 tankov Abrams, čo je veľkosť ukrajinského tankového práporu.

8:00 Drony zaútočili na rafinériu plynu a ropy v regióne Smolensk v Rusku. Incident potvrdil aj guvernér. Uviedol, že nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám.

7:30 Počas ruských útokov minulú noc sa ľudia schovávajú v metre v Kyjeve.

7:15 Výbuchy v Kursku.

7:00 Ukrajina zostrelila v noci na piatok vyše 30 rakiet a dronov, ktorými Rusko útočilo na hlavné mesto Kyjev. Vojenská správa Kyjeva na sociálnej sieti Telegram oznámila: "Podľa predbežných informácií ukrajinská protivzdušná obrana zistila a zničila vo vzdušnom priestore nad Kyjevom a okolo Kyjeva vyše 30 vzdušných cieľov rôznych druhov."

6:45 Predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády Mark Milley upozornil na význam moderných tankov pre Ukrajinu v protiofenzíve. Dodanie stíhačiek F-16 však označil za dlhodobé úsilie.

Tanky podľa Milleyho poskytujú palebnú silu a môžu zohrať významnú úlohu v očakávanej ofenzíve. "Tanky sú veľmi dôležite, pre obranu i útok," povedal Milley počas cesty do Francúzska, kde sa zúčastní na slávnosti pri príležitosti 79. výročia vylodenia spojencov v Normandii počas druhej svetovej vojny. "Zdokonalené moderné tanky, výcvik a schopnosť používať ich budú pre úspech Ukrajiny zásadné," dodal.

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok potvrdili dohodu o podpore Francúzska pre Ukrajinu v oblasti schopností jej vzdušných síl. 

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Sarah Meyssonnier, Pool via AP)

6:15 Americká vláda prijala odvetné opatrenia voči Rusku za pozastavenie účasti Moskvy na zmluve Nový START, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov.  "USA sú odhodlané k plnému a obojstrannému plneniu zmluvy Nový START", uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí. "V súlade s týmto záväzkom prijímajú Spojené štáty zákonné protiopatrenia v reakcii na pokračujúce porušovanie zmluvy Nový START Ruskou federáciou," dodalo.

6:00 Úrad generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa vo štvrtok vyjadril znepokojenie s spojitosti so spomalením pri vývoze ukrajinských obilnín cez Čierne more. "Sme znepokojení v spojitosti s pretrvávajúcim spomaľovaním plnenia čiernomorskej obilnej iniciatívy, ktoré sme pozorovali najmä v apríli a máji," uviedol Guterresov hovorca Stéphane Dujarric.

Poľsko pomôže Ukrajine s výcvikom pilotov stíhačiek F-16

Poľsko v súčasnosti disponuje 48 stíhačkami F-16, nie všetky z nich sú však bojaschopné. "Počet stíhačiek F-16, ktoré má Poľsko momentálne k dispozícii, nie je nateraz dostatočný na to, aby sme ich poslali na Ukrajinu, preto v tejto záležitosti nie sú žiadne očakávania," povedal Morawiecki na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Moldavsku.

Mateusz Morawiecki
Zobraziť galériu (9)
Mateusz Morawiecki  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys, File)

Premiér dodal, že Varšava už poslala Ukrajine svoje bojové lietadlá MiG, ktoré označil za "dobré lietadlá a stíhačky". Zároveň uviedol, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mu poďakoval za to, že sa Poľsko podieľa na tvorbe koalície krajín ochotných poskytnúť Ukrajine stíhačky. Morawiecki tiež ozrejmil, že Varšava nemôže Ukrajine poskytnúť systém protivzdušnej obrany Patriot, pretože ich nemá dostatok. Apeloval však na ostatných zúčastnených summitu, aby niektoré zo svojich Patriotov Kyjevu ponúkli.

"Musím povedať, že išlo o konštruktívne a dobré stretnutie... Ministri niektorých krajín, ktoré majú systémy Patriot k dispozícii, sľúbili, že ich pošlú na Ukrajinu," vyhlásil Morawiecki. Európske politické spoločenstvo je zoskupenie 47 krajín, členov EÚ aj štátov mimo Únie. Vzniklo z iniciatívy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Prvý summit EPC sa uskutočnil vlani v októbri v Prahe, najbližší bude v októbri 2023 v španielskej Granade.

Švajčiarskí poslanci odmietli povoliť transfer zbraní na Ukrajinu

Dolná komora švajčiarskeho parlamentu zahlasovala vo štvrtok proti návrhu zákona, ktorý by výslovne povolil transfer zbraní švajčiarskej výroby na Ukrajinu. Iniciatívu podporilo 75 poslancov, no proti sa ich vyslovilo 98. Jean-Luc Addor z populistickej, pravicovej a najväčšej parlamentnej Švajčiarskej ľudovej strany (SVP) povedal, že "prijatie tejto iniciatívy by znamenalo zaujať stanovisko k jednému z protagonistov (konfliktu), o čom značí aj samotný názov ("Lex Ukrajina")". Legislatíva by preto podľa jeho slov porušovala vojenskú neutralitu Švajčiarska, čo je postoj, ktorý táto krajina dlhodobo zastáva.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Getty Images/bluejayphoto)

O neutralite Švajčiarka sa horlivo diskutuje už od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z vlaňajšieho februára, konštatuje AFP. Bern síce nasledoval kroky EÚ a uvalil sankcie na Moskvu, v otázke vojenskej neutrality však zatiaľ takú flexibilitu nepreukázal.Napriek tlaku zo strany Kyjeva a jeho spojencov dosiaľ Švajčiarsko odmietalo povoliť krajinám, ktoré vlastnia zbrane švajčiarskej výroby, ich reexport na Ukrajinu.

Diskutovali o vývoze vojenského materiálu

Doteraz zamietlo takéto žiadosti Nemecku, Španielsku aj Dánsku, a to s odvolaním sa na svoj zákon o vojenskom materiáli, ktorý zakazuje reexport švajčiarskych zbraní a iného vojenského vybavenia do krajiny zapojenej do ozbrojeného konfliktu. Švajčiarsky prezident Alain Berset sa vo štvrtok stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Moldavsku. Diskutovali aj o vývoze vojenského materiálu.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Berset na Twitteri stretnutie so Zelenským označil za produktívne. Podľa jeho slov sa rozprávali o situácii na Ukrajine, švajčiarskej humanitárnej pomoci či obnove krajiny. Švajčiarske médiá informovali, že stretnutie trvalo približne 25 minút. Dvojica diskutovala aj o postoji Bernu k reexportu zbraní, uviedol Berset pre štátnu televíziu RTS. "Verím, že Ukrajinci veľmi dobre chápu pozíciu a úlohu Švajčiarska," povedal Berset a dodal, že je pripravený kedykoľvek vycestovať na Ukrajinu. Najdôležitejšie je byť podľa jeho slov jednotnými a netolerovať, čo sa deje na východe Ukrajiny. Dodal, že Švajčiarsko od začiatku invázie ukázalo, že mu nie je ľahostajné, čo sa deje a je pevne odhodlané stáť po boku Ukrajiny.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu