Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Orbán a Szijjártó rokovali so šéfom ruského Rosatomu o projekte Paks 2

Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard, Pool via A)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prijal v pondelok generálneho riaditeľa ruskej štátnej agentúry Rosatom Alexeja Lichačova a jeho zástupcu Kirilla Komarova. Na schôdzke bol prítomný aj maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, uviedol pre agentúru MTI premiérov hovorca Bertalan Havasi. K detailom rozhovoru sa však bližšie nevyjadri.

"Európska únia v priebehu jedného mesiaca schválila dodatky k zmluve o výstavbe dvoch nových blokov atómovej elektrárne Paks," pripomenul Szijjártó, podľa ktorého sa čoskoro začnú nové dôležité prípravné práce projektu rozšírenia tejto juhomaďarskej elektrárne. "Upravený zmluvný rámec zabezpečuje rýchlejší postup pri plnom rešpektovaní bezpečnostných pravidiel," uviedol šéf maďarskej diplomacie.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (2)
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó  (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

Podľa slov Szijjártóa sa maďarskej vláde zatiaľ darí zabezpečiť, aby nukleárny priemysel nebol zasiahnutý žiadnymi sankciami. "Sankcie však existujú nielen v písomnej, ale aj v nepísanej forme. Mnohí medzinárodní aktéri sa snažia blokovať a spomaliť projekt Paks, pričom bránenie investíciám zameraným na zaručenie energetickej bezpečnosti štátov považujeme za útok na suverenitu. Vyzývame preto aktérov pôsobiacich na medzinárodnej scéne, aby ukončili svoje aktivity s cieľom spomaliť alebo brániť v tejto investícii," povedal Szijjártó.ň

Projekt v hodnote 12 miliárd eur majú podľa pôvodných plánov financovať z 80% ruské štátne banky

Maďarský minister zahraničných vecí 28. marca v Bruseli po zasadnutí Rady ministrov energetiky EÚ oznámil, že projekt Paks 2 v Európe neustále podkopávajú, a zdôraznil, že Maďarsko sa zaviazalo vybudovať Paks 2 s Rosatomom. Dohodu medzi Maďarskom a Ruskou federáciou o mierovom využívaní atómovej energie podpísali 14. januára 2014 pri Moskve za účasti predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina. Pôvodný termín dokončenia dostavby dvoch nových blokov elektrárne (rok 2023) sa v procese prijímania zákona o ruskom úvere a schvaľovania projektu Európskou úniou posunul na roky 2026–27. Projekt v hodnote 12 miliárd eur majú podľa pôvodných plánov financovať z 80 percent ruské štátne banky.

Viac o téme: Rokovanie Viktor OrbánRosatomPaks 2Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu