Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Europoslanci podporili Hoekstru za eurokomisára, odobrili nové úlohy Šefčovičovi

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham)

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu schválil holandského nominanta Wopkeho Hoekstru ako eurokomisára pre oblasť klímy. Zároveň sa rozhodli schváliť aj nové úlohy pre Maroša Šefčoviča ako výkonného podpredsedu Európskej komisie zodpovedného za Európsku zelenú dohodu. Informuje o tom spravodajca.

Za vymenovanie Wopkeho Hoekstru za eurokomisára pre oblasť klímy hlasovalo 279 poslancov, 173 bolo proti a 33 sa zdržalo hlasovania. Nové povinnosti pre Maroša Šefčoviča ako výkonného podpredsedu pre Európsku zelenú dohodu odobrilo 322 poslancov, 158 bolo proti a 37 sa zdržalo hlasovania. Poslanci hlasovali krátko po obede v tajnom hlasovaní.

Nenašli stopercentnú zhodu

Po pondelňajšom vypočutí Hoesktru a utorkovom Šefčoviča politické frakcie v EP nenašli stopercentnú zhodu a požadovali dodatočné písomné odpovede na niektoré otázky pri oboch kandidátoch. 

V stredu doobeda Výbor EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín, ktorý mal na starosti  ich vypočúvanie, poskytol obom pozitívne hodnotenia, čo potvrdili Konferencia predsedov výborov Parlamentu aj Konferencia predsedov zostavená zo šéfky EP Roberty Metsolovej a vedúci politických skupín. Z pohľadu europarlamentu Štvrtkové hlasovanie v pléne bolo posledným krokom. Hoekstra tak doplní kolégium eurokomisárov a Šefčovič sa popri doterajšej agende medziinštitucionálnych vzťahov a strategického výhľadu môže naplno venovať aj Európskej zelenej dohode.

Viac o téme: KlímaMaroš ŠefčovičEuroposlanciEurópska komisiaWopke Hoekstra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu