Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoosemdesiaty štvrtý (20. júna 2023)

Raketový útok ruskej armády na ukrajinské prístavné mesto Odesa
Raketový útok ruskej armády na ukrajinské prístavné mesto Odesa (Zdroj: TASR/Ukrainian Emergency Situation Press Office via AP)

KYJEV - Kyjev aj západoukrajinský Ľvov v noci na dnes čelia ďalším ruským útokom, v oboch mestách je nasadená protivzdušná obrana. Protiletecký poplach platí aj v mnohých ďalších regiónoch Ukrajiny. Informujú o tom agentúra Ukrinform a ruskojazyčná verzia BBC. Či si útoky vyžiadali zranených, zatiaľ nie je známe. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 481

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 481 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:50 Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov povedal, že Rusko ešte nedodalo „jedinú jadrovú hlavicu“ z taktických zbraní, ktoré majú byť umiestnené v Bielorusku.

21:11 Veľvyslanectvo Ukrajiny v Budapešti odviezlo na Ukrajinu troch zo skupiny 11 vojnových zajatcov, ktorí boli do Maďarska prevezení z Ruska pred takmer dvoma týždňami prostredníctvom ruskej pravoslávnej cirkvi. Podľa servera index.hu to uviedol v utorok hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko.

20:45 Rusko "zamínovalo" nádrž na ochladzovanie reaktorov v okupovanej Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES), vyhlásil v utorok šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov. Informuje televízia Sky News a agentúra Reuters.

19:59 Ruské jednotky štyrikrát zaútočili na okres Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti, pričom zranili 74-ročného muža, uviedol guvernér Serhii Lysak.

19:00 Pri útokoch bolo údajne poškodených osem domov, jedáleň, administratívna budova, športové zariadenie, tri autá a dve elektrické vedenia.

18:21 Jeden záchranár zahynul a viacerí ďalší sú zranení po ruskom ostreľovaní v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Informujú agentúry AFP a DPA. "Jeden zamestnanec ukrajinskej štátnej služby pre mimoriadne situácie je mŕtvy, ďalší ôsmi boli v Chersone zranení," uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko na sociálnej sieti.

17:53 Ruský vojak, ktorý zničil tank Leopard nemeckej výroby v bojoch na Ukrajine, dostal od súkromnej nadácie odmenu milión rubľov (8532 eur), informovalo v utorok ruské ministerstvo obrany. Informuje tlačová agentúra Reuters.

17:40 Podpora malých a stredných podnikov je jedným z ďalších cieľov pri obnove Ukrajiny. V utorok to uviedol riaditeľ Rozvojového programu OSN (UNDP) Achim Steiner. Informuje agentúra DPA. Pri obnove Ukrajiny je potrebné opraviť aj školy, aby sa do nich mohli vrátiť desaťtisíce žiakov.

17:24 Nórske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Oslo poskytne 23 miliónov dolárov na jadrovú bezpečnosť a ochranu Ukrajiny. Približne 9,3 milióna dolárov bude poskytnutých MAAE, ktorej experti sú prítomní v jadrových elektrárňach na Ukrajine.

17:15 Ukrajinské sily postupujú na južnú frontovú líniu, pričom len za posledný deň zničili alebo poškodili 46 jednotiek ruskej vojenskej techniky, uviedol veliteľ vojenského sektora Tavriia.

16:14 Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok apeloval na čínsku vládu, aby využila svoj vplyv na Rusko pre vojnu na Ukrajine.

15:41 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok požiadala členské štáty EÚ, aby zmobilizovali ďalších 50 miliárd eur na podporu Ukrajiny v priebehu nasledujúcich štyroch rokov.

15:23 Český prezident Petr Pavel sa obáva, či Západ v podpore Ukrajiny vytrvá a či zostane jednotný. Ruských hrozieb sa však podľa neho nie je dôvod obávať. Uviedol to v utorok na bezpečnostnej konferencii na Pražskom hrade.

 "Ako spoločenstvo demokratických krajín sme hodnotovo, občiansky, ale aj hospodársky a vojensky silnejší. Z toho obavy nemám. Ak mám z niečoho obavu, tak je to naša vytrvalosť a schopnosť zostať jednotní," vyhlásil Pavel.

15:15 Zakladateľ vagnerovcov Jevgenij Prigožin sa najnovšie sťažuje, že mnohí príslušníci jeho jednotiek stále nedostali ocenenia za dobytie východoukrajinského mesta Bachmut, informuje agentúra Reuters.

14:35 V Chersone bol po rannom ostreľovaní zabitý 27-ročný muž.

13:51 Česko od júlového summitu Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse očakáva dva zásadné politické výstupy smerom k Ukrajine. Jednak vytvorenie inkluzívnejšieho formátu NATO s Ukrajinou a tiež súbor krokov, ktoré ju nenávratne nasmerujú k členstvu v Aliancii. Druhý bod však bude podľa riaditeľa bezpečnostnej a multilaterálnej sekcie na českom ministerstve zahraničných vecí Martina Povejšila problematický. Uviedol to v utorok na bezpečnostnej konferencii na Pražskom hrade, informuje spravodajkyňa TASR.

13:39 Čínsky dovoz ruskej ropy minulý mesiac dosiahol najvyššiu úroveň od útoku Moskvy na Ukrajinu vo februári 2022. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvolala na v utorok zverejnené údaje čínskej colnej správy.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu