Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

ZVRAT v prípade zabitia bežca: Všetko je inak, nezabíjala problémová medvedica? Rany po uhryznutí ako dôkaz

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Mesiac a pol po smrti 26-ročného bežca v Trentine aktivisti za práva zvierat popierajú, že by za smrť muža mohol problémový medveď JJ4. Znalecký posudok by mal dokázať, že bežca zabil dospelý medveď. Dokazovali by to stopy po uhryznutí na mužovom tele. Zistená vzdialenosť medzi očnými zubami v ranách po uhryznutí je typická pre samca medveďa.  

Združenie na ochranu zvierat listom žiadalo okamžité prepustenie medveďa JJ4, ktorého medzičasom odchytili, píše krone.at. Žiada tiež odstúpenie guvernéra Trentina Maurizia Fugattiho, ktorý vedie kampaň za zabitie problémového medveďa. Minulý týždeň správny súd v Trente pozastavil platnosť nového výnosu guvernéra Fugattiho o zabití JJ4 po odvolaní sa organizácií na ochranu zvierat.

Medveď sa promenádoval len kúsok od centra mesta Tisovec (Zdroj: FB/K.K.)

Predátor zatiaľ nesmie byť utratený. O budúcnosti medveďa má rozhodnúť správny súd 25. mája. Organizácie na ochranu zvierat vyzývajú na premiestnenie problémového medveďa do Nemecka alebo Maďarska.

Medvedica čaká na verdikt

5. apríla našli bežca mŕtveho na lesnom chodníku v obci Caldes, v údolí (Val di Sole), ktoré je obľúbené u turistov. Podľa doterajších poznatkov muža zabila problémová medvedica. Ide o sestru medveďa Bruna, ktorého v roku 2006 zastrelili v Bavorsku. Po útoku už v roku 2020 mala byť medvedica zabitá, súd ale rozhodol proti usmrteniu. Medvedica Gaia bola odchytená a momentálne je v útulku pre zvieratá – spolu s ďalším problémovým medveďom.

Podľa provincie sa počet medveďov v oblasti od projektu EÚ „Life Ursus“ masívne zvýšil. Namiesto plánovaných 50 sa usadilo okolo 100 voľne žijúcich zvierat.

Viac o téme: SmrťBežecMedveďútok Taliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu