Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hlavný obvinený v kauze Dozimetr je na slobode: Prepustili ho na kauciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PRAHA - Hlavný obvinený v korupčnej kauze pražského dopravného podniku, podnikateľ Michal Redl, je na slobode. Z väzby ho vo štvrtok prepustili na kauciu. Na zistenie servera Seznam Zprávy, ktorému to potvrdila hovorkyňa Väzenskej služby Markéta Prunerová.

Redl sa z väzby dostal po troch mesiacoch na základe dohody so štátnym zástupcom Adamom Borgulom o zaplatení kaucie. Obvineného podnikateľa prepustili v deň, keď vyšetrovateľom skončila lehota na to, aby mohol byť Redl vo väzbe z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov. Vo väzbe bol aj pre obavu, že by mohol utiecť do zahraničia. Z väzby v tejto kauze minulý týždeň prepustili aj podnikateľa Zakariu Nemraha. Pre kontakty s ním odstúpila z funkcie podpredsedníčky Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Jana Mračková Vildumetzová z opozičného hnutia ANO.

Na slobode už sú aj ďalší aktéri kauzy - bývalý manažér pražského dopravného podniku Matej Augustín a bývalý námestník pražského primátora Petr Hlubuček. Ten zaplatil kauciu vo výške šesť miliónov českých korún (viac ako 240.000 eur). Michal Redl bol v minulosti trestne stíhaný spolu s podnikateľom Radovanom Krejčířom v kauze daňových podvodov. Na základe znaleckého posudku, ktorý uvádzal, že Redl trpí duševnou poruchou, jeho trestné stíhanie zastavili. Minister spravodlivosti Pavel Blažek poslal v uplynulých dňoch pražskej vrchnej štátnej zástupkyni Lenke Bradáčovej podnet, aby Redlovo stíhanie pokračovalo.

Hlavný obvinený v kauze
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Ľudia z organizovanej skupiny v kauze Dozimetr systematicky obsadili kľúčové pozície v pražskom dopravnom podniku s cieľom ovplyvňovať výberové konania. Manipulácie so zákazkami dohadovali v konšpiračných bytoch. Podnikateľa Michala Redla označila polícia za hlavu organizovanej skupiny.

Viac o téme: KauciaObvinenie Súd Michal Redl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu