Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bývalého Trumpovho poradcu Bannona obvinili v New Yorku z podvodu

Steve Bannon
Steve Bannon (Zdroj: SITA/AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez, File)

NEW YORK - Prokuratúra v New Yorku vo štvrtok obžalovala Steva Bannona, bývalého hlavného stratéga amerického exprezidenta Donalda Trumpa, a neziskovú organizáciu We Build the Wall z podvodu týkajúceho sa finančnej zbierky na stavbu bariéry na hraniciach USA a Mexika. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Bannon bol obvinený v dvoch prípadoch prania špinavých peňazí, v troch prípadoch sprisahania a jednom prípade plánovania podvodu. Ak bude uznaný za vinného, za pranie špinavých peňazí môže dostať až 15 rokov. Bannona predviedli na súd v na Manhattane v putách. Obvinenia z prania špinavých peňazí a sprisahania odmietol. Následne bol prepustený bez kaucie po tom, čo jeho právnik David Schoen podal žiadosť v jeho mene.

Organizácia We Build the Wall (Staviame múr) zinkasovala na daroch pre Trumpom plánovanú bariéru viac ako 15 miliónov dolárov. Podľa obžaloby Bannon darcov ubezpečil, že všetky ich peniaze pôjdu na stavbu bariéry, no zatajil svoju úlohu pri prevode 250.000 dolárov výkonnému riaditeľovi organizácie, ktorý sľúbil, že nebude brať žiadny plat.

Podľa súdnych dokumentov ide o Briana Kolfagea, veterána vzdušných síl, ktorý sa v apríli priznal k federálnemu sprisahaniu a daňovým podvodom a čaká na rozsudok. "Je zločinom dosahovať zisky tým, že klamete darcom, a v New Yorku sa za to budete zodpovedať," povedal manhattanský prokurátor Alvin Bragg.

Podľa Bannona ide o fingované vyšetrovanie

Bannon už predtým povedal, že ide o "fingované vyšetrovanie" vedené proti nemu len dva mesiace pred tzv. polčasovými voľbami do Kongresu (midterm elections). V auguste 2020 urobili federálni prokurátori presne to isté, aby ho "odstránili z volieb", tvrdí Bannon narážajúc na prezidentské voľby v novembri 2020, ktoré Trump prehral. Bannon, Kolfage a ďalšie dve osoby boli v rovnakej veci obvinení na federálnej úrovni už v auguste 2020.

Trestné stíhanie sa však skončilo náhle ešte pred začiatkom procesu, pretože Bannona omilostil Trump v januári 2021 v posledný deň vo funkcii. Šesťdesiatosemročný Bannon je spoluzakladateľom pravicovej internetovej platformy Breitbart a jedným z najvplyvnejších hlasov v ultrakonzervatívnom tábore americkej politiky. Pripisuje sa mu kľúčová úloha v prekvapujúcom úspechu Trumpa v prezidentských voľbách.

Viac o téme: ObžalobaUSADonald TrumpSteve Bannon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu