Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň šestnásty (11. marec 2022)

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky koláž - SITA/AP Photo)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že za dva dni bolo z miest evakuovaných približne 100.000 ľudí. Obvinil však ruské sily z útoku na humanitárny koridor v meste Mariupoľ. Správa bol prevzatá z agentúry AFP.

Ukrajinci prechádzajú cez rieku Irpiň po tom, ako bol most vyhodený do vzduchu, aby Rusi ďalej nepostupovali (Zdroj: Profimedia.sk)

ONLINE

22:00 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok odmietol potvrdiť správy o údajnom stretnutí bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "Nemám žiadne informácie o Schröderovi. Nemôžem vám nič povedať," povedal Peskov pre ruskú agentúru Interfax.

21:36 Situácia v Mariupole je kritická a nie je jasné, či sa tam podarí dnes doručiť humanitárnu pomoc, oznámil podľa agentúry Reuters poradca ukrajinského ministerstva vnútra Vadym Denysenko. Podľa ukrajinskej vicepremiérky sa dnes evakuácia z obliehaného mesta kvôli Rusku opäť nepodarila. Všetky prístupové cesty do mesta sú zablokované, uviedli ruské úrady; z odstrihnutia strategického prístavu od vonkajšieho sveta však viní ukrajinských "nacionalistov", píše agentúra TASS.

Ukrajinská obec Baryshivka (blízko Kyjeva) po ruskom bombardovaní.
Zobraziť galériu (6)
Ukrajinská obec Baryshivka (blízko Kyjeva) po ruskom bombardovaní.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

21:16 Rusi, ktorí chcú do Európy, začali výrazne využívať lety cez Srbsko. Väčšina západných krajín v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu uzavrela svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá. Rusko v odvete uzavrelo svoje nebo pre lietadlá z 36 krajín.

20:56 Ruské obvinenia ohľadom biologických zbraní na Ukrajine sú podľa USA snahou odpútať pozornosť, použitie biologických a chemických zbraní počas vojny hrozí skôr zo strany Ruska. Po dnešnom rokovaní Bezpečnostnej rady OSN to povedala americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady, už niekoľkokrát od začatia vojny na Ukrajine, zvolalo Rusko.

20:54 Dvojdňové plenárne zasadnutie Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) v Štrasburgu sa nesie aj v znamení vojny na Ukrajine. Bližšie o vojnovom dianí a o túžbach Ukrajincov byť súčasťou európskej budúcnosti prišli účastníkom schôdze porozprávať priamo občania Ukrajiny, medzi ktorými boli aj poslanci parlamentu, aj utečenci pred vojnou.

20:40 YouTube s okamžitou platnosťou a celosvetovo zablokoval prístup na všetky kanály spájané s ruskými médiami financovanými štátom. Informoval o tom spravodajský web Sky News.  

Ako dôvod pre tento krok spoločnosť YouTube uviedla, že jej pravidlá zakazujú zverejňovanie takého obsahu, ktorý popiera, bagatelizuje alebo príliš zjednodušuje dobre zdokumentované násilné udalosti.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinBieloruskoUkrajinaVolodomyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu