Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Príbehy, z ktorých mrazí! Mladí Ukrajinci opisujú vojnu s Ruskom: POZOR na hoaxy, takto to u nás vyzerá

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV – Vojna na Ukrajine straší celý svet, a to právom. Veď to, čo sme si doteraz mysleli, že sa nestane, sa z noci na ráno stalo. Desaťtisícky Ukrajincov sa snaží dostať do bezpečia na západ, cestujú najmä do Poľska, Moldavska, či na Slovensko. A práve u nás žije, študuje a pracuje množstvo ukrajinských mladých ľudí. Tí sa podelili o skúsenosti z vojny. Z ich slov doslova a do písmena mrazí.

Svet sa vo štvrtok zobudil do vojny, ktorá vypukla medzi Ukrajinou a Ruskom. Boje naďalej prebiehajú a ruskí vojaci sa už dostali aj k hlavnému mestu Kyjev, odkiaľ od rána počuť streľbu, výbuchy či iné prejavy bombardovania. Pre stanné právo a mobilizáciu sa však z Ukrajiny nedostanú muži vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí musia narukovať. Na západ však utekajú ženy s deťmi a starší ľudia, ktorí sa snažia utiecť pred vojnou. Mnohí z nich žijú na Slovensku, kde si našli prácu, alebo sem prišli študovať.

VIDEO Obyvatelia druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov sa ukrývajú pred ruskými útokmi v metre

Obyvatelia druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov sa ukrývajú pred ruskými útokmi v metre (Zdroj: profimedia.sk)

Jedným z tých, ktorí na Slovensku študujú, je aj Anna, ktorá pochádza z Nikopolu. Na Slovensku prišla v roku 2017, kedy sa presťahovala do Nitry, avšak, tri dni pred napadnutím Ukrajiny Ruskom sa vrátila do svojej rodnej krajiny. V tom čase bola ešte na Ukrajine relatívne pokojná situácia.Hovorili mi, že vedú bežný život. Mala som obavy, že by mohla vypuknúť vojna, ale nechcela som na to ani pomyslieť,“ uviedla mladá Ukrajinka pre hnonline. Po tom, ako vo štvrtok Rusko napadlo jej krajinu, ju mama zobudila so slovami, že začala vojna. Podľa jej slov ide o najhorší pocit, ktorý nepraje nikomu, ani svojmu najhoršiemu nepriateľovi.

Príbehy, z ktorých mrazí!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Polícia Slovenskej republiky)

Ukrajinci sú z krokov Ruska v šoku a poukázala na to, že mnohí z obavy vybrali svoje úspory z bánk a obávajú sa, že padne internet. Obavy má aj jej rodina, ktorá sa už prichystala na prípadný odchod do bezpečia a zbalila si nevyhnutné veci. "Nikto nechce vojnu, stále sa snažíme ostať pokojní, ale situácia sa od rána zhoršuje. Na druhej strane, väčšina správ, ktoré sa k nám dostávajú, sú dezinformácie," objasnila s tým, že na jednej strane túži byť s rodinou, ale na strane druhej chce odísť z krajiny. Obáva sa, čo bude s jej rodinou a blízkymi.

Pozor na hoaxy

Situáciu zle znáša aj ďalší Ukrajinec študujúci na Slovensko Rostyslav. Ten študuje politológiu v Trnave, no pochádza z Odesy. V súčasnosti sa nachádza na Slovensku, s jeho rodinou je v neustálom kontakte. Vysvetlil, že medzi Ukrajincami panuje napätie, no napriek tomu vedia, kto je ich nepriateľ. Jeho krajania sú však obklopení dezinformáciami, ktoré sa vo veľkom šíria. Aj preto hovorí, že jedna z najdôležitejších vojen, ktoré musí Ukrajina vyhrať, je tá informačná v online priestore. „Na druhej strane, viaceré euroskeptické, populistické a podobné strany majú úzke vzťahy s Ruskom. Informácie, ktoré šíria, sú škodlivé, a preto si Európania musia overovať zdroje. S veľkou pravdepodobnosťou bude so zhoršovaním sa situácie rásť aj informačný tlak na občanov Európskej únie. Kritické myslenie nikdy nebolo dôležitejšie,“ upozornil.

Zničené mesto Kyjev po bombardovaní
Zobraziť galériu (4)
Zničené mesto Kyjev po bombardovaní  (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

Z rovnakého mesta, ako Rostyslav, pochádza aj Oleksandra, ktorá pred šiestimi rokmi prišla do Banskej Bystrice študovať. Aktuálne žije v Bratislave, jej celá rodina však naďalej býva na Ukrajine. Z jej slov však mrazí – údajne totiž v celej krajine cítiť obrovské napätie. „Napätie nemôže neexistovať v situácii, keď obyvateľstvo nevie, čo môže očakávať zajtra. Dôležité je, aby napätie postupne neprerástlo do paniky, pretože tá dokáže destabilizovať celú krajinu,“ uviedla Oleksandra, ktorej rodičia išli vo štvrtok ráno do práce napriek tomu, že počuli viaceré výbuchy.

Je to skutočne tu

Rovnako, ako dvaja krajania, aj ona upozornila na nástrahy dezinformácií, ktoré sa vo veľkom šíria aj na Slovensku. „Dezinformácie sa aktívne šíria, no taktiež sa rozširujú aj možnosti pomoci, napríklad účty, cez ktoré môžu ľudia darovať peniaze na pomoc ukrajinskej armáde. Hybridná vojna však pokračuje a v médiách či na sociálnych sieťach sa nachádza veľa nepravdivých informácií, ktorých cieľom je šíriť paniku medzi obyvateľmi na Ukrajine a na západe,“ ozrejmila s tým, že sa plánuje vrátiť na Ukrajinu, aj keď vzhľadom na posledné udalosti netuší, kedy.



Na to, čo sa deje v Ukrajine, upozorňuje na sociálnej sieti aj slovenská modelka Angelina Tokarska, ktorá žije v Kyjeve, no rodinu má vzdialenú stovky kilometrov od hlavného mesta. „Strieľajú na nás. Akurát ma zobudila kamoška, že balíme veci a musíme utekať. Neverila som sama, pokiaľ som nepočula silný výbuch hneď po tomto videu. Je to skutočné a je to tu,“ zverejnila na Instagrame. 

Príbehy, z ktorých mrazí!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram angelina00)

Následne sa popoludní rozhodla odísť k rodičom, problémom však bolo, že nemali auto, Kamarát ich odviezol do susedného mesta Vinnitsa, kam cestovali 9 hodín. Domov sa dostali po 19 hodinách, no po príchode aj tam už bolo počuť helikoptéry. Na Slovensko sa však zatiaľ nechystá. Avšak, v Kyjeve začali bombardovať okolie, kde bývala. „Každopádne sa tu cítim kľudnejšie, mali sme šťastie, že sme odišli deň pred tým, ako začali bombardovať naše susedné bytovky,“ uzavrela.

 

 

Viac o téme: PríbehyRuskoUkrajinaUkrajinciUkrajina v krízeVojna na UkrajinePríbehy mladých Ukrajincov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu