Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MASAKER v Charkove, obyvatelia mesta sa zobudili na bombardovanie: Tie strašné zvuky neviem ani opísať

Charkov po dnešnom bombardovaní ruskou armádou.
Charkov po dnešnom bombardovaní ruskou armádou. (Zdroj: Profimedia)

CHARKOV - Desiatky ľudí zahynuli pri masovom ostreľovaní druhého najväčšieho mesta na Ukrajine Charkov. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo vnútra.

Pri raketových útokoch ruských síl na ukrajinské mesto Charkov v pondelok ráno zahynuli desiatky ľudí a ďalšie stovky utrpeli zranenia, uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. Poradca ministra Anton Heraščenko vo svojom príspevku na Facebooku uviedol: "Charkov je práve pod ťažbou paľbou rakiet. Mŕtvych sú desiatky, zranených tisícky."

Ulice druhého najväčšieho mesta Ukrajiny sú prázdne, Charkov je pritom ostreľovaný aj v noci (Zdroj: Profimedia.sk)

K novým úmrtiam došlo v Charkove deň po tom, čo ukrajinské jednotky v nedeľu odrazili významný ruský útok na mesto. Bombardovanie však bolo strašné a počas neho vyhaslo veľa nevinných životov.

Redaktorka obrany a bezpečnosti Sky News Deborah Haynes z Ukrajiny povedala: "Došlo k hroznému bombardovaniu druhého najväčšieho ukrajinského mesta. Obrázky, ktoré sa objavujú dávajú pocítiť, že sa stalo niečo strašné." Sky News lokalizovala tieto videá do severovýchodného Charkova. Vojenský expert sa na mieste vyjadril, že pravdepodobne ide o klasický vzor kazetovej munície. Ulice boli po bombardovaní plné mŕtvych tiel. Na každom rohu nakladali sanitky zranených a zdravotníci poskytovali prvú pomoc.

 

Результат обстрела Харькова! Геноцид! Путин - военный преступник!

Posted by Ігор Мосійчук on Monday, February 28, 2022

Charkov leží na severovýchode Ukrajiny, v blízkosti separatistami ovládaných oblastí Luhansk a Doneck, viac ako 400 km od hlavného mesta Kyjev. Obyvatelia opísali intenzívne ostreľovanie ako niečo strašné, akoby im nad hlavami vybuchovalo nebo, informuje Siasat s odvolaním sa na BBC. Byty zostali v dezolátnom stave. Mnohé z nich sú zaplavené kvôli prasknutému potrubiu. "Ruská invázia je ako zlodej, ktorý vtrhol do nášho domu a zničil všetko, čo nám je drahé," povedal jeden z majiteľov zničených bytov.

"Neviem ani opísať tie zvuky, ktoré nás skoro ráno zobudili," povedal jeden obyvateľ Charkova. Ďalší obyvateľ, univerzitný profesor Dmitrij Šabanov, povedal, že jeho rodina mala šťastie, že má stále tečúcu pitnú vodu. Na mieste sa nachádza aj štáb CNN Prima NEWS, ktorý poskytol zábery na zbombardované ulice mesta a budovy. Ľudia čakajú v dlhom rade pred jedným z posledných obchodov s potravinami. Počuť výbuchy a delostrelectvo, no ľudia nemajú na výber, ak nechcú zomrieť od hladu.

Po týchto útokoch sa objavujú čoarz väčšie obavy z toho, že čím ťažšie to bude pre Rusko, tým nerozvážnejšia môže byť celá ruská invázia. Potenciálnymi novými cieľmi sa môže stať čoraz viac civilných oblastí.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaCharkovUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu