Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Emotívne zábery po bombardovaní Charkova: Z toho sa tisnú slzy do očí! Trosky na zemi a zničené budovy

(Zdroj: FB / ДСНС України)

CHARKOV – Zábery, z ktorých mrazí. Aj tak by sa dalo popísať to, čo ostalo z druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov po bombardovaní. Už šiesty deň prebiehajú na Ukrajine ťažké boje, ktoré si vyžiadali životy stoviek civilistov a zničených bolo obrovské množstvo budov. To, čo však ostalo z mesta, pripomína zábery z katastrofického filmu.

VIDEO Šokujúce zábery: Rusi zasiahli budovu krajského súdu v Charkove! Ostali po nej trosky a ranení

Šokujúce zábery: Rusi zasiahli budovu krajského súdu v Charkove! Ostali po nej trosky a ranení (Zdroj: Facebook/Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (SES, DSNS))

Od štvrtka minulého týždňa prebieha na Ukrajine vojna medzi Ukrajinou a Ruskom. Počas uplynulých dní prebiehali boje najmä v dvoch najväčších mestách v krajine – Kyjeve a Charkove. Ani jedno z miest nateraz „nepadlo“ do rúk Rusov a Ukrajinci ich statočne bránia. Avšak, to, čo ostalo z Charkova, tlačí slzy do očí.

 

Харків сьогодні. Перший день весни 2022 року.

Posted by ДСНС України on Tuesday, March 1, 2022

Sociálnymi sieťami totiž kolujú fotografie a videá z bombardovania a ich následky. Porozbíjané okná, vitríny, zničené domy, zničená infraštruktúra či všade navôkol trosky – to v súčasnosti ostalo z druhého najväčšieho ukrajinského mesta.

V utorok ráno však na Twitteri bolo zverjenené video, ktoré zobrazovalo, ako do centra Charkova spadla raketa. Hlavné námeste v Charkove po dnešnom rannom bombardovaní vyzerá hrôzostrašne – všade sú trosky. Na mieste sa zranili šiesti ľudia, z toho jedno dieťa, informuje ukrajinské ministerstvo pre mimoriadne situácie. 

Raketa, ktorá zasiahla centrálne námestie Charkova je priamym, neskrývaným terorom. Potom je Rusko teroristickým štátom. Nikto neodpustí. Nikto nezabudne," povedal v najnovšom videu ukrajinský prezident. Zelenskyj tieto útoky dokonca označil za vojnový zločin a terorizmus. "Toto je ruský mier," ozýva sa hlas na jednom z videí. V Charkove zasiahli aj budovu súdu. Videozáznam, zachytávající dopadnutie rakety do prednej časti budovy a následný obrovský výbuch, sa objavil na sociálnych sieťach. K útoku malo dôjsť o 08.00 h miestneho času (07.00 h SEČ). Dosiaľ z mesta nehlásili obete na životoch ani zranených. Na videozázname po explózii, ktorého pravosť overila BBC, je vidieť zhorené autá a trosky. 

Spravodajca denníka The Guardian uvádza, že ukrajinskí predstavitelia označili útok za pokus o zabitie tamojšieho gubernátora a členov jeho tzv. obranného tímu. 

Pri utorňajšom ostreľovaní centra ukrajinského mesta Charkov ruskými vojskami zahynulo najmenej desať civilistov a 35 ďalších utrpelo zranenia, uviedol na Facebooku poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. "Trosky sa (momentálne) odstraňujú a obetí a zranených bude ešte viac," dodal Heraščenko. Minister zahraničných vecí Indie Subrahmanjam Džajšankar medzičasom uviedol, že pri ruskom útoku zahynul aj jeden indický občan, ktorý v meste študoval. Záchranári v meste Charkov hlásili najmenej 20 zranených, informovala britská stanica BBC s tým, že tento údaj nebolo možné nezávisle potvrdiť.

VIDEO Trosky, zničené budovy a množstvo práce: Šokujúce zábery po bombardovaní Charkova!

Trosky, zničené budovy a množstvo práce: Šokujúce zábery po bombardovaní Charkova! (Zdroj: FB / ДСНС України)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell odsúdili v utorok ruské ostreľovanie civilnej infraštruktúry na Ukrajine. "Včerajšie ostreľovanie civilnej infraštruktúry v Charkove porušuje vojnové právo. EÚ v týchto dramatických chvíľach stojí neochvejne na strane Ukrajiny," povedal Josep Borrell po telefonáte s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom.

Galéria: Apokalypsa v Charkove! Emotívne zábery po bombardovaní, FOTO trosky na zemi a zničené budovy

Kremeľ prostredníctvom svojho hovorcu Dmitrija Peskova trvá na tom, že "Rusko nepodniká nijaké útoky voči civilnej infraštruktúre či rezidenčným oblastiam." Zábery z ukrajinských miest však svedčia o tom, že ostreľované sú aj obytné budovy, pripomína AFP.

Charkov zasiahli raketové útoky ruskej armády už v pondelok; tie si vyžiadali najmenej 11 obetí na životoch a desiatky zranených. Zničených bolo 87 obytných budov. Ostreľovanie mesta pokračovalo aj v noci na utorok, pričom terčom ruskej armády sa stali podľa tamojšieho primátora Ihora Terechova aj trafostanice, uvádza agentúra DPA. Útoky v tomto meste spôsobujú problémy s dodávkami elektriny a vody.

Viac o téme: CivilistiUkrajinaCharkovVojna na UkrajineBombardovanie CharkovaEmotívne zábery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu