Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Milanová ponúkla Ukrajine bezpečné uloženie kultúrnych predmetov: Lesy SR ponúkajú ubytovanie

Utečenci z Ukrajiny
Utečenci z Ukrajiny (Zdroj: TASR / AP, Milan Kapusta)

BRATISLAVA - V súvislosti s migračnou krízou vyvolanou vojnovým konfliktom na ukrajinskom území sa rozhodol pomôcť aj štátny podnik Lesy SR. Pracovníci poskytujú stravu a občerstvenie priamo na hranici v obci Ubľa, rovnako ponúkajú bezodplatne k dispozícii aj ubytovanie. Informovala o tom vedúca odboru komunikácie Lesov SR Marína Debnárová.

"V súčinnosti s kolegami z jednotlivých odštepných závodov operatívne vytvárame ďalšie lôžka v administratívnych budovách, aby sme zmaximalizovali ubytovacie kapacity," povedal poverený generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Matej Vigoda.

Záchranári na severovýchode Ukrajiny v meste Ochtyrka po zrútení budovy našli štyroch mŕtvych (Zdroj: Profimedia.sk)

Štátny podnik má k dispozícii celkovo 605 lôžok, v mnohých zariadeniach odštepných závodov, hlavne v časti bývalého odštepného závodu Sobrance, kde sú všetky hraničné priechody s Ukrajinou, už ubytováva ľudí, ktorí túto pomoc potrebujú. Ako informovala Debnárová, operatívne sa na ubytovacie priestory prerábajú bývalé budovy niektorých lesných správ, kde štátni lesníci umiestňujú postele z podnikových kapacít aj v spolupráci s krízovým štábom.

Takto zatiaľ vytvorili ďalších približne 40 miest mimo bežných ubytovacích kapacít v chatách. "Desiatky ľudí sú aktuálne ubytované na Chate Morské oko, na Chate Zvernica Karná, tiež na bývalej lesnej správe Hlivištia či na Chate Ubľa," dodala Debnárová.

Štát preplatí starostlivosť o utečencov pozitívne testovaných na COVID-19

Štát preplatí zdravotnú starostlivosť o vojnových utečencov z Ukrajiny, pokiaľ budú pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19. Vyplýva to zo stanoviska Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktoré poskytla jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.  

 

PREHĽAD AKTIVÍT MZ SR SÚVISIACICH S NÁSLEDKAMI VOJENSKEJ AGRESIE NA UKRAJINE 🇺🇦 👩‍⚕️V zriadených hotspotoch na...

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Sunday, February 27, 2022

"Ľudia, ktorí sú pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19, dostanú všetky potrebné vyšetrenia a starostlivosť. Ak nie sú zdravotne poistení, úhrada bude realizovaná zo štátneho rozpočtu," uviedla Eliášová. Priblížila, že azylanti majú plne preplácanú zdravotnú starostlivosť ako ostatní účastníci systému. Žiadateľ o azyl a žiadatelia o dočasné útočisko majú nárok na neodkladnú a potrebnú indikovanú zdravotnú starostlivosť, doplnila hovorkyňa.

Zvyšnú skupinu ľudí ministerstvo aktuálne rieši. "Cieľom je, aby všetci ľudia mali zabezpečenú a uhradenú minimálne neodkladnú zdravotnú starostlivosť," avizovala Eliášová.

Milanová ponúkla Ukrajine bezpečné uloženie predmetov kultúrnej hodnoty

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) poskytla Ukrajine možnosť bezpečného uloženia predmetov kultúrnej hodnoty. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva kultúry (MK) SR Zuzana Viciaňová. Rezort je pripravený zabezpečiť presun a dočasné bezpečné uloženie predmetov na potrebné obdobie v depozitároch slovenských múzeí a galérií.

"Ministerstvo je pripravené pomôcť ukrajinským kultúrnym a umeleckým organizáciám, ktoré potrebujú priestor na bezpečné uloženie predmetov svojho kultúrneho dedičstva. Slovenské múzeá a galérie vedia sprístupniť svoje depozitáre na dočasné uloženie umeleckých predmetov, obrazov a zbierok z Ukrajiny. Bolo by nám cťou im akýmkoľvek spôsobom pomôcť," uviedla v stanovisku Milanová.

Ešte počas víkendu kontaktovalo vedenie ministerstva kultúry veľvyslanca Ukrajiny na Slovensku Jurija Mušku a vedenie organizácie s názvom Medzinárodná asociácia múzeí (ICOM) Ukrajina. "ICOM Ukrajina ocenil vyjadrenie podpory pre Ukrajinu a ukrajinskú muzeálnu a galerijnú komunitu. Ministerstvo kultúry SR bude čakať na bližšie informácie a prípadné žiadosti o spoluprácu vzhľadom na vývoj situácie," skonštatovala Viciaňová.

Viac o téme: MigráciaUkrajinciLesy SRKoronavírusNatália MilanováVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu