Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Na Ukrajine na protest proti Lukašenkovi vyvesili vlajku bieloruskej opozície

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK/KYJEV - Medzi Bieloruskom a Ukrajinou vypukol ďalší diplomatický konflikt - tentoraz pre "škandál" v ukrajinskom meste Dnipro, kde na námestí pri radnici bieloruskú štátnu vlajku nahradili bielo-červeno-bielou zástavou používanou bieloruskou opozíciou.

Primátor mesta Dnipro Borys Filatov podľa agentúry TASS vysvetlil, že zámena vlajky bola "iniciatívou mladých ľudí", ktorí nesúhlasia s politikou Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka voči Ukrajine a jeho výrokmi na adresu Kyjeva. Bieloruská strana to naopak považuje "za akt štátneho vandalizmu", ktorý je "v rozpore s medzinárodnými štandardmi". Do Kyjeva bola preto zaslaná protestnú nótu.

Minsk zároveň požaduje vrátenie štátnej vlajky na jej pôvodné miesto, ako aj oficiálne ospravedlnenie a vyšetrenie "hanobenia oficiálnych symbolov iného štátu". Domáha sa tiež  prijatia "komplexných opatrení, aby sa podobné incidenty v budúcnosti neopakovali". Bieloruská prokuratúra medzičasom začala Filatova stíhať pre podozrenie z podnecovania nenávisti na základe etnickej príslušnosti. Filatov podľa denníka Ukrajinská pravda uviedol, že bielo-červeno-biela vlajka používaná bieloruskou opozíciou nie je na Ukrajine zakázaná. Vysvetlil, že miestna mládež z participačného rozpočtu osadila pri radnici stožiare s vlajkami štátov, ku ktorým sa hlásia národnostné menšiny.

"Majú právo tieto vlajky meniť, ako chcú", poznamenal primátor, ktorý pripomenul, že táto vlajka - na rozdiel od nacistických či komunistických symbolov - nie je na Ukrajine zakázaná. Filatov dodal, že miestna mládež môže na námestí pri radnici vyvesiť "akékoľvek vlajky – aj dúhové", pretože na to má právo a miestne úrady jej v tom nemajú ako zabrániť, "lebo Ukrajina je slobodná krajina".

Viac o téme: VlajkaBieloruskoUkrajinaAlexander Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu