Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Pfizer žiada o schválenie vakcíny pre deti do päť rokov

Vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech
Vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech (Zdroj: TASR/AP/Abdeljalil Bounhar)

WASHINGTON - Konzorcium Pfizer/BioNTech v utorok oznámilo, že americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) požiadalo o schválenie na núdzové použitie vakcíny proti koronavírusu určenej pre deti vo veku od šiestich mesiacov do piatich rokov. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

V prípade schválenia to bude prvá očkovacia látka v USA prístupná pre túto vekovú skupinu obyvateľstva, pripomína AFP. Ak FDA  použitie vakcíny odobrí, zasadne poradný výbor Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Ten podľa AFP rozhodne, či podávanie vakcíny odporučí.

Nemecká spoločnosť BioNTech a americký koncern Pfizer podľa svojich vyjadrení už začali s odosielaním oficiálnej žiadosti. Úrad FDA na Twitteri napísal, že zo zástupcami spoločností dňa 15. februára uskutoční prostredníctvom videokonferencie stretnutie s cieľom posúdiť ich žiadosť. "Prioritou úradu je mať pre pre túto vekovú skupinu detí k dispozícii bezpečnú a účinnú vakcínu," povedala úradujúca komisárka FDA Janet Woodcocková.

Generálny riaditeľ farmaceutickej spoločnosti Pfizer Albert Bourla povedal, že konzorcium sa usiluje dosiahnuť schválenie podania dvoch dávok svojej vakcíny. Vyjadril však presvedčenie, že bude potrebná aj tretia na dosiahnutie vysokého stupňa ochrany pred súčasnými a možnými ďalšími variantmi vírusu.

Viac o téme: DetiVakcínaSchválenieKoronavírusUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu