Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Biden plánuje vyslať ďalších vojakov do východnej Európy

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/Drew Angerer/Pool via AP)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že v dôsledku krízovej situácie na ukrajinsko-ruskej hranici Spojené štáty plánujú posilniť vojenskú prítomnosť NATO v regióne nasadením ďalších vojakov do krajín východnej Európy. Uviedla to v sobotu agentúra DPA.

V piatok Biden vyhlásil, že Spojené štáty v "bezprostrednej budúcnosti" presunú ďalších vojakov do regiónu a dodal, že ich "nebude veľa" - avšak presné počty nešpecifikoval. Spojené štáty v pondelok oznámili, že uvádzajú 8500 vojakov do stavu "zvýšenej pohotovosti" v dôsledku vývoja súvisiaceho s Ukrajinou.

Tento krok Bidenovi odporučil minister obrany Lloyd Austin, aby tak boli vojaci pripravení na potenciálne nasadenie v Európe. Podľa Bidena nejde zo strany USA o "provokáciu", ale o uistenie spojencov o americkej podpore. Zároveň uistil, že nemá v úmysle vyslať amerických vojakov alebo sily NATO na Ukrajinu.

Británia zvažuje vyslanie ďalších vojakov do východnej Európy

Vzhľadom na eskalujúcu situáciu okolo Ukrajiny zvažuje Británia vyslanie ďalších jednotiek, ktoré by posilnili obranu NATO, uviedli v noci na sobotu vládne zdroje v Londýne. Premiér Boris Johnson podľa nich cez víkend preskúma opatrenia "na zastavenie rastúcej ruskej agresie v regióne", informuje agentúra DPA. Noviny The Times priniesli správu o tom, že možné je vyslanie ďalších britských vojakov do východnej Európy, no tiež ďalších vojenských lietadiel a lodí.

Johnson "v najbližších dňoch" pocestuje do východnej Európy a bude tiež telefonovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, uviedla hovorkyňa kancelárie britského premiéra. Ktoré krajiny navštívi, zatiaľ nezverejnili. Sprevádzať ho bude ministerka zahraničných vecí Liz Trussová, ktorá plánuje návštevu Ukrajiny a chce v priebehu najbližších dvoch týždňov cestovať aj do Moskvy. Vládne zdroje tiež uviedli, že britské ministerstvo zahraničných vecí zamýšľa v pondelok sprísniť svoje sankcie voči Rusku. Opatrenia by mali zasiahnuť "strategické a finančné záujmy" tejto krajiny.

Podľa správy The Times sa USA obávajú, že Londýn nemôže prijať tvrdé hospodárske opatrenia voči Moskve. Spojené kráľovstvo totiž roky toleruje podozrivé investície z Ruska, pričom najmä v Londýne je veľa financií ruských oligarchov s úzkymi väzbami na Kremeľ. Ak by tieto sumy v dôsledku britských sankcií stiahli, mohlo by to finančnú metropolu silne zasiahnuť.

Britský minister obrany Ben Wallace varoval, že Rusko by sa s pomocou rozsiahlych kybernetických útokov či zverejnenia kompromitujúcich alebo škodlivých informácií mohlo pokúsiť rozdeliť Západ a vyvolať zmätok. Wallace cestuje budúci týždeň na rozhovory do Maďarska, Slovinska, Česka a Chorvátska.

Viac o téme: VojaciNATOEurópaUkrajinaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu