Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Polícia zadržala muža, ktorý chcel zaútočiť na Bidena: Túto ranu zasadím v mene Krista

Americký prezident Joe Biden s prvou dámou Jill Bidenovou
Americký prezident Joe Biden s prvou dámou Jill Bidenovou (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaste)

WASHIGTON - Agenti Tajnej služby Spojených štátov (USSS) zadržali v sobotu na parkovisku reštaurácie v Hagerstowne v štáte Maryland muža, ktorý sa vyhrážal fyzickým útokom na amerického prezidenta Joea Bidena. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Scott Merryman zo štátu Kansas na seba najprv upozornil vyhrážkami na Facebooku, kde Bidena označil za "antikrista", ktorý utrpí "smrteľné zranenie hlavy". "Tú ranu zasadím v Kristovom mene," napísal.

Podľa súdnych dokumentov Merryman minulý týždeň v utorok zatelefonoval polícií v meste Independence v štáte Kansas a oznámil, že ide do hlavného mesta za prezidentom.

Odrežem hlavu hadovi

V stredu ho telefonicky kontaktoval agent USSS, ktorá zodpovedá za ochranu prezidenta USA. V tomto rozhovore sa vyhrážal, že "odreže hlavu hadovi v srdci tejto krajiny". Poprel však, že by mal na mysli Bidena.

Po zatknutí boli u Merrymana zaistené tri náboje a ďalekohľad, avšak žiadne zbrane. Pred sudcu predstúpi v pondelok.

Hrozia viaceré útoky zo strany republikánov

Odkedy bol vo funkcii prezidenta Donald Trump, výrazne sa zradikalizovala rétorika najmä v tábore voličov republikánov. Bezpečnostné zložky opakovane varujú, že niektoré jeho časti by mohli vykonať skutočné útoky na politikov.

V tejto súvislosti prebieha vyšetrovanie útoku Trumpových prívržencov na Kapitol zo 6. januára 2021, keď mal byť vo funkcii prezidenta potvrdený Biden. Zaoberá sa najmä otázkou, či Trump ich k nemu nevyprovokoval svojím prejavom, v ktorom zopakoval nepodložené tvrdenia o podvodoch vo voľbách. Samotný Trump čelil impeachmentu, ktorý však zmarili republikáni.

Viac o téme: MužPrezidentPolícia útok Joe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu