Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Smrť predsedu europarlamentu je výstrahou: Táto baktéria je tichým zabijakom, možno žije aj vo vašom potrubí!

Sassoli podľahol ochoreniu, ktoré spôsobila baktéria legionela. Zobraziť galériu (3)
Sassoli podľahol ochoreniu, ktoré spôsobila baktéria legionela. (Zdroj: Gettyimages.com, SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaer)

BRUSEL - Smrť predsedu Európskeho parlamentu je niečo, čo šokovalo celý svet. Niektorí konšpirační teoretici dokonca špekulovali, či za jeho úmrtím nie je očkovanie. Pravda je však úplne niekde inde. David Sassoli zomrel po tom, ako sa infikoval baktériou legionela, ktorá sa vyskytuje najčastejšie vo vode. Práve ňou sa mal predseda parlamentu infikovať a tá mu spôsobila smrteľné komplikácie.

O podrobnostiach informuje portál HNonline. Doteraz sa presne nevie, kde sa Sassoli nakazil. Je však šokujúce, že aj tak významné inštitúcie, akou je bezpochyby aj Európsky parlament, už mali dokonca viacnásobnú skúsenosť s výskytom tejto baktérie. Bol to práve zápal pľúc, ktorý Sassoliho pripravil o život a spôsobila mu ho baktéria legionela.

David Sassoli
Zobraziť galériu (3)
David Sassoli  (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaer)

Aktuálny problém

Legionella nie je síce žiadnou novinkou, no predstavuje problémy hlavne v tejto dobe. Hoci sa niekedy môže vyskytnúť aj v riekach či jazerách, v nich nemá tak významné podmienky, aby sa namnožila do nebezpečnej koncentrácie.

Práve stojatá voda v potrubiach budov predstavuje pre baktériu čoraz výhodnejšie prostredie. Ideálne teplotné prostredie predstavuje rozmedzie medzi dvadsiatimi a štyridsaťpäť stupňami Celzia.

Smrť predsedu europarlamentu je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Najčastejšie (sa dá sa nakaziť) dýchaním vzduchu obsahujúceho legionely v drobných kvapôčkach vody nazývaných aerosól. Ten sa tvorí všade tam, kde tečie alebo sa mieša voda. Alebo je generovaný mechanickými zariadeniami. Napríklad keď sa človek sprchuje alebo napríklad keď je pustená voda z kohútika, a dokonca aj pri splachovaní. V niektorých prípadoch cestu prenosu predstavuje tiež ašpirácia nasledujúce požitie kontaminovanej vody, ľadu, potravy,“ uvádza Jaroslav Šašek zo Štátneho zdravotného ústavu.

"Tam, kde voda stála, riziko nákazy rastie. Záleží na tom, či bola voda teplá,“ uviedol Šašek. Vysoké teploty baktériu zabíjajú, no pri nižších je nejaký čas len neaktívna a pri opätovnom ohreve sa môže opäť začať množiť. Zabrániť infikovaniu sa legionelou môžeme aj teplotnou cestou, ohrievaním vody nad 55 stupňov Celzia.

Viac o téme: úmrtieBaktériaDavid SassoliLegionela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu