Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Posledná rozlúčka so Sassolim: Zúčastnili sa lídri Talianska i EÚ

Posledná rozlúčka s Davidom Sassolim Zobraziť galériu (4)
Posledná rozlúčka s Davidom Sassolim (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

RÍM - Poprední predstavitelia Talianska a Európskej únie sa v piatok v Ríme zúčastnili na štátnom pohrebe predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho, ktorý zomrel v utorok ráno vo veku 65 rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

Pohreb sa konal v rímskej Bazilike Panny Márie, anjelov a mučeníkov (Santa Maria degli Angeli e dei Martiri). Medzi zúčastnenými boli taliansky prezident Sergio Matarella, premiér Mario Draghi, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová i predseda Európskej rady Charles Michel. Prišiel aj francúzsky premiér Jean Castex či šéf španielskej vlády Pedro Sánchez. Slovenskú republiku na poslednej rozlúčke zastupoval predseda Národnej rady SR Boris Kollár.

Posledná rozlúčka s Davidom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Sassoli v minulosti pracoval ako novinár a bol dlhoročným poslancom Európskeho parlamentu, pripomína AFP. Rakvu s jeho telom prikrytú vlajkou EÚ priniesli do priestorov baziliky v sprievode čestnej stráže. Na bohoslužbe sa z dôvodu pandemických opatrení zúčastnilo len približne 300 ľudí. Priamy prenos vysielala verejnoprávna televízia RAI. Sassoliho telo bolo vo štvrtok vystavené so štátnymi poctami v budove rímskej mestskej rady na Kapitole, píše AFP. So zosnulým politikom sa prišli rozlúčiť tisíce ľudí.

Posledná rozlúčka s Davidom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Sassoli zomrel v utorok o 1.15 h vo veku 65 rokov na onkologickej klinike v talianskom meste Aviano, kde bol hospitalizovaný. Sassolimu pred rokmi diagnostikovali nádorové ochorenie známe ako mnohopočetný myelóm. Politik v septembri dostal zápal pľúc, s ktorým skončil v nemocnici v Štrasburgu. V decembri bol znova hospitalizovaný, a to pre vážne zdravotné komplikácie spôsobené zlyhávaním jeho imunitného systému. Európsky parlament si na budúci týždeň volí nového predsedu. Sassoli sa však neplánoval uchádzať o znovuzvolenie.

Posledná rozlúčka s Davidom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Viac o téme: PohrebTalianskoEPDavid Sassoli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu