Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Roberta Metsolová sa po smrti Sassoliho ujala funkcie dočasnej predsedníčky Európskeho parlamentu

Zomrel doterajší predseda EP David Sassoli Zobraziť galériu (2)
Zomrel doterajší predseda EP David Sassoli (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Prvá podpredsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová, zo skupiny Európskej ľudovej strany (EPP) sa v utorok ujala funkcie dočasnej predsedníčky zákonodarného zboru EÚ po smrti doterajšieho predsedu EP Davida Sassoliho.

Sassoli (65) po "vážnych komplikáciách" v súvislosti s jeho imunitným systémom zomrel v noci z pondelka na utorok v nemocnici v talianskom meste Aviano. "V súlade s rokovacím poriadkom bude vykonávať dočasné predsedníctvo prvý podpredseda parlamentu a to v dňoch pred voľbou nového predsedu," uviedol Európsky parlament v oficiálnom vyhlásení. Metsolová v pondelok 17. januára otvorí januárové plenárne zasadnutie EP v Štrasburgu minútou ticha na pamiatku zosnulého Sassoliho.

Roberta Metsolová sa po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Už dávnejšie bolo naplánované, že voľba predsedu EP na druhú polovicu volebného obdobia (do eurovolieb v roku 2024) sa uskutoční v utorok 18. januára počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu. Favoritom na uvoľnenú funkciu je práve Metsolová, ktorá ešte vlani v októbri získala dôveru väčšiny poslancov z frakcie ľudovcov. O túto pozíciu sa uchádza aj poľský europoslanec Kosma Zlotowski z frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) a španielska poslankyňa Sira Regová z Konfederatívnej skupiny zjednotenej ľavice / Nordickej zelenej ľavice (GUE/NGL).

Presvedčený Európan

Zákonodarný zbor EÚ v utorok pripomenul, že parlament pod vedením Davida Sassoliho zohral významnú úlohu v úsilí o presadenie ambiciózneho dlhodobého rozpočtu EÚ a aj mechanizmu na podporu obnovy Únie po koronakríze. Sassoli po vypuknutí pandémie ochorenia COVID-19 zaviedol mimoriadne opatrenia, ktoré EP umožnili vykonávať jeho úlohy a právomoci na základe zmlúv EÚ aj počas koronakrízy. Zároveň preukazoval solidaritu s ľuďmi, ktorých zasiahla pandémia. V mestách, kde má EP svoje pracoviská poskytoval stravu charitatívnym organizáciám a prístrešie priamo v priestoroch europarlamentu ženám, ktoré sa stali obeťami domáceho násilia.

Zosnulý predseda EP v snahe poučiť sa z pandémie spustil za účasti poslancov rozsiahly proces reflexie, cieľom ktorého bolo prehodnotiť spôsob fungovania tejto inštitúcie a posilniť parlamentnú demokraciu na úrovni EÚ. Sassoli ako presvedčený Európan vo svojom decembrovom prejave na summite EÚ zdôraznil, že to, čo Európa potrebuje, a potrebuje to najviac zo všetkého, je "nový projekt nádeje".

"Domnievam sa, že tento projekt môžeme vybudovať na troch silných pilieroch: Európe, ktorá inovuje, Európe, ktorá chráni a Európe, ktorá inšpiruje," vyhlásil Sassoli na svojom poslednom vystúpení pred šéfmi vlád a štátov EÚ. Pohrebný obrad sa uskutoční v piatok 14. januára o 12:00 h miestneho času v rímskej bazilike Santa Maria degli Angeli.

Zelení za predsedníčku EP navrhli švédsku poslankyňu Alice Bahovú Kuhnkeovú

Europarlamentná politická skupina Zelení/Európska slobodná aliancia (EFA) v stredu oznámila, že nominovala švédsku europoslankyňu a bývalú ministerku pre kultúru a demokraciu Alice Bahovú Kuhnkeovú (50) za kandidátku na predsedníčku Európskeho parlamentu (EP) pre druhú polovicu súčasného volebného obdobia. Voľby nového šéfa zákonodarného zboru, ako aj podpredsedov EP a kvestorov, sa uskutočnia na budúci týždeň v utorok (18. 1.) počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Skupina Zelených/EFA v tejto súvislosti uviedla, že Alice Bahová Kuhnkeová je poslankyňou EP od roku 2019 a je podpredsedníčkou tejto politickej frakcie. Zároveň je členkou výborov pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) a pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM). Kandidatúru frakcie Zelených získala v utorok, keď dostala viac straníckych hlasov ako francúzska poslankyňa Karima Delliová.Bahová Kuhnkeová vo vyhlásení pre médiá uviedla, že jej kandidatúra je poznačená predčasnou smrťou doterajšieho predsedu EP Davida Sassoliho, ktorá v europarlamente spôsobila "šok a smútok".

"Budeme si ho pamätať ako hlas za solidaritu, spravodlivosť, demokraciu a silnejšiu Európu. Svoju kandidatúru predkladám s vedomím, že odkaz Sassoliho pre podporu proeurópskej parlamentnej demokracie musí byť rešpektovaný a musí pretrvať," uviedla Bahová Kuhnkeová. Spresnila, že frakcia Zelených bojuje za feministickú, udržateľnú a demokratickú Európu s dôrazom na boj proti klimatickým zmenám a ochranu biodiverzity a v tomto duchu by konala aj ako šéfka europarlamentu.

Viac o téme: úmrtiePredsedaEurópsky parlamentRoberta MetsolováDavid Sassoli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu