Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Situácia v USA sa zhoršuje: COVID je stále silnejší! Počet hospitalizovaných sa blíži k maximu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Daniel Cole)

NEW YORK - Epidemiologická situácia v Spojených štátoch sa cez víkend ďalej zhoršovala a krajina s 330 miliónmi obyvateľov teraz registruje viac ako 400-tisíc infekcií koronavírusom na deň. Ukazujú to štatistiky Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) a denníka The New York Times (NYT). V posledných dňoch rýchlo pribúdajú aj hospitalizovaní pacienti s covidom-19, na niektorých miestach znova panujú obavy z preťaženia zdravotníctva.

USA zažívajú od polovice decembra explóziu koronavírusovej nákazy. Priemerný prírastok za sedem dní za tú dobu stúpol zo zhruba 120.000 infekcií za deň na viac ako trojnásobok. Podľa NYT sa po nedeľi priemer dostal na hodnotu 401.252, štatistiky JHU ukazujú číslo ešte asi o 3000 vyššie. Podľa JHU zároveň v uplynulom týždni testy potvrdili asi dvakrát toľko infikovaných ako počas predchádzajúceho týždňa.

Počty evidovaných nákaz sú teraz vysoko nad predchádzajúcimi rekordmi z vlaňajšieho januára. Napriek tomu môže byť skutočné tempo šírenia vírusu SARS-CoV-2 ešte výrazne vyššie, pretože na niektorých miestach bola v posledných dňoch extrémne vysoká miera pozitivity testov, aj nad 50 percentami. Američania sa za prudkého rozmachu epidémie stretávajú s problémami s prístupom k testom na koronavírus.

V USA podľa všetkého podobne ako na západe Európy prevláda koronavírusový variant omikron, ktorý zaznamenali v novembri vedci z Juhoafrickej republiky. Nová podoba vírusu sa zdá byť spojená s menším rizikom hospitalizácie ako predtým dominantná delta, pri rekordných počtoch nákaz však aj napriek tomuto faktoru a účinku očkovacej kampane hrozí zahltenie zdravotníckeho systému.

Rekordné počty infikovaných

Niektoré časti USA aktuálne registrujú rekordné či takmer rekordné počty ľudí s koronavírusom v nemocniciach, ako napríklad šesťmiliónový štát Maryland, ktorý na Nový rok hlásil cez 2500 hospitalizovaných. Celkovo podľa NYT v amerických nemocniciach ležalo 98-tisíc nakazených. Bilancia je teraz tesne pod maximom z minuloročnej letnej vlny a asi o 40.000 nižšia ako vlani v januári za doteraz najhoršia fáza epidémie v krajine.

Tento ukazovateľ je dlhodobo považovaný za viac vypovedajúci ako čísla o nákazách, pričom pri aktuálnom vplyve očkovania a novej varianty koronavírusu zrejme ešte nadobúda na význame. "Ako postupujeme ďalej a infekcie sa stávajú menej závažnými, je oveľa relevantnejšie zameriavať sa na hospitalizácie v porovnaní s celkovým počtom nákaz," povedal v nedeľnom televíznom rozhovore vrchný epidemiológ americkej vlády Anthony Fauci. Dodal, že má obavy o desiatky miliónov neočkovaných obyvateľov USA.

Epidémia môže spôsobiť veľké problémy

Aktuálna vlna epidémie ale môže spôsobiť problémy aj v oblastiach s vysokým podielom ľudí s jednou alebo dvoma dávkami vakcíny. Ukážkou je už spomínaný Maryland, ktorý podľa guvernéra Larryho Hogana čaká "hrozný bod v tejto kríze", hoci v štáte je plne naočkovaných 70 percent populácie. Hogan v rozhovore v televízii CNN uviedol, že miestne nemocnice sú preplnené a že mnohí zdravotníci sú vyčerpaní alebo sami nakazení.

Pochmúrnu situáciu v niektorých nemocniciach podrobnejšie opisuje reportáž denníka The Washington Post z minulého týždňa. Zdravotnícke zariadenia naprieč USA podľa nej zažívajú personálne problémy a obmedzujú starostlivosť na akútne zákroky a ošetrovanie ťažko chorých. Lekári, ktorí zostávajú na pracovisku, potom bojujú s "vyčerpaním, vyhorením a podráždenosťou tvárou v tvár pacientom, ktorí odmietajú nosiť rúško a nechať sa očkovať".

"Absencia u nás letí hore. A máme toľko chorých, nielen s covidom-19, ale so všetkým. Je to veľmi, veľmi zlé," zhrnula situáciu Megan Ranneyová z fakultnej nemocnice pri Brownovej Univerzite v Rhode Islande.

Zvýšené počty nakazených a hospitalizovaných sa zatiaľ nepremietajú do bilancie obetí a denné počty úmrtí spojených s covidom-19 sa držia pod 1500 na deň. Od začiatku pandémie USA zaznamenali 825.000 smrteľných prípadov koronavírusovej infekcie.

Viac o téme: PandémiaUSAKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu