Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Biden oznámil, že USA nakúpia dvojnásobné množstvo lieku proti KORONAVÍRUSU od Pfizeru

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v utorok oznámil zdvojnásobenie kontraktu na nákup antivirotika Paxlovid vo forme tabletky od spoločnosti Pfizer na liečbu ochorenia COVID-19. Americká vláda tak plánuje zabezpečiť 20 miliónov cyklov liečby týmto prípravkom, informovala agentúra AFP.

"Tieto tabletky dramaticky znížia počet hospitalizácií a úmrtí," povedal Biden. "Už sme zadali najväčšiu objednávku na svete. Teraz túto objednávku zdvojnásobím", dodal. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schválil Paxlovid na núdzové používanie vlani 22. decembra. Americká vláda si pôvodne objednala desať miliónov dávok tohto lieku od Pfizeru za 5,3 miliardy dolárov. Ako píše agentúra AP, prvá zásielka tohto antivirotika by mala prísť do júna.

Články o úmrtiach počas
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AFP)

Šéf Bieleho domu v súvislosti s koronavírusom zdôraznil, že vakcíny, posilňovacie dávky očkovacej látky a terapeutické lieky zmiernili nebezpečenstvo pre drvivú väčšinu Američanov, ktorí sú plne zaočkovaní. "Stále môžete dostať covid, ale je veľmi nepravdepodobné, že vážne ochoriete," povedal Biden o zaočkovaných ľuďoch.

Spojené štáty zaznamenali za jediný deň viac než milión prípadov nákazy koronavírusom. Toto číslo (1,084 milióna) zaznamenané za pondelok predstavuje takmer dvojnásobok počtu prípadov spred týždňa (544.000).

Viac o téme: LiekUSAKoronavírusPfizerJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu