Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Afganistane to stále vrie: Pri útoku na Taliban zahynuli civilisti! Medzi obeťami je aj dieťa

Útok v Afganistane Zobraziť galériu (2)
Útok v Afganistane (Zdroj: SITA/AP Photo/Shir Shah Hamdard)

KÁBUL - Najmenej dvaja civilisti vrátane dieťaťa zahynuli a štyria ďalší utrpeli zranenia pri sobotňajšom výbuchu dvoch náloží pri ceste na východe Afganistanu. Militantné hnutie Taliban uviedlo, že terčom útoku bolo jeho vozidlo, informovala agentúra AP.

V druhej evakuačnej akcii sme z Afganistanu evakuovali 28 ľudí s väzbami na Slovensko, tvrdí premiér Heger (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

K útoku došlo v provincii Nangarhár. Podľa miestnej polície bomby vybuchli vo chvíli, keď sa k miestu priblížilo vozidlo Talibanu. Posádka auta vyviazla bez zranení. K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil, v Nangarháre je však aktívna teroristická skupina Islamský štát (IS), ktorá často podniká útoky proti Talibanu.

V Afganistane to stále
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Shir Shah Hamdard)

IS v poslednej dobe vykazuje známky expanzie; útočil na severe, juhu aj v hlavnom meste Kábul. Vyvolalo to pochybnosti o schopnosti Talibanu udržať bezpečnosť a stabilitu v Afganistane, ktorý obsadil po odchode západných armád. IS sa prihlásil aj k minulotýždňovému samovražednému bombovému útoku počas modlitieb v šiitskej mešite v meste Kandahár, ktorý si vyžiadal 47 mŕtvych.

Viac o téme: útok AfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu