Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Útok v nemocnici v Kábule bol naplánovaný: Zabitý vysokopostavený člen Talibanu, za všetkým stojí Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - Jeden z významných talibanských veliteľov Hamdulláh Muchlis zahynul, keď so svojimi mužmi zasahoval pri utorkovom útoku extrémistickej organizácie Daeš na vojenskú nemocnicu v Kábule. Podľa agentúry AFP to v stredu oznámilo samotné hnutie Taliban.

Muchlis bol členom extrémistickej siete Hakkáníovcov a dôstojníkom elitnej brigády Badr. Je doteraz najvyššie postaveným predstaviteľom Talibanu, ktorý bol zabitý odvtedy, čo sa talibovia zmocnili afganskej metropoly Kábul.

"Keď bol veliteľ kábulských jednotiek Hamdulláh Muchlis informovaný, že na Nemocnicu Sardára Mohammada Dáúda Chána zaútočili, okamžite vyrazil na miesto," uviedol tlačový odbor Talibanu s tým, že onedlho nato sa talibovia dozvedeli, že Muchlis bol v boji zabitý.

Samovraždený útok

Útok na vojenskú kliniku v Kábule spustil samovražedný atentátnik, ktorý sa odpálil pred vstupom do nemocnice, do ktorej potom vtrhla skupina ozbrojencov. K útoku sa prihlásila afganská odnož Daeš, známa pod označením Islamský štát-Chorásán (IS-K). Podľa nej akciu vykonalo päť jej bojovníkov.

VIDEO Nemocnicou v Kábule sa ozývali výbuchy a streľba: Desivé slová lekára, z miesta hlásia obete

Nemenovaný predstaviteľ afganského ministerstva zdravotníctva pre AFP uviedol, že do nemocníc v Kábule priviezli po útoku 19 mŕtvych a okolo 50 zranených. Taliban takýto vysoký počet obetí nepriznal a uviedol len, že o život prišli dvaja bojovníci Talibanu, dve ženy a jedno dieťa.

Viac o téme: Nemocnicaútok TalibanDaešHamdulláh Muchlis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu