Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Uchádzači o azyl prichádzajú do EÚ cez Bielorusko: Nemecko vylúčilo možnosť uzavretia hraníc s Poľskom

Horst Seehofer
Horst Seehofer (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, file)

BERLÍN - Nemecko napriek nárastu počtu uchádzačov o azyl, ktorí prichádzajú do východných krajín EÚ cez Bielorusko, neplánuje uzavrieť svoje hranice so susedným Poľskom. Oznámil to v stredu nemecký minister vnútra Horst Seehofer, ktorého citovala agentúra AFP.

Seehofer povedal novinárom, že dosluhujúca vláda kancelárky Angely Merkelovej nemá v úmysle prijať taký drastický a z právneho hľadiska sporný krok, akým by bolo uzavretie hraníc s Poľskom. V liste adresovanom poľskému ministrovi vnútra Mariuszovi Kaminskému Seehofer namiesto toho navrhol posilnenie spoločných kontrol pozdĺž spoločných hraníc oboch krajín. Hoci odpoveď z Varšavy zatiaľ nedostal, nemecký minister ocenil razantné kroky, ktoré prijíma poľská vláda na zastavenie náporu migrantov.

Na zavedenie dočasných kontrol na hranici s Poľskom vyzvali tento týždeň nemecké policajné odbory. Od začiatku roka totiž rezort vnútra v Berlíne eviduje už približne 5700 nelegálnych migrantov, ktorý prišli do Nemecka cez územie Poľska a Bieloruska.

Seehofer avizoval, že Merkelová bude o tomto probléme hovoriť aj na tohtotýždňovom summite EÚ. Zároveň ale dodal, že "kľúč na jeho riešenie je v Moskve" vzhľadom na ekonomický a politický vplyv, ktorý má Rusko na režim bieloruského lídra Alexandra Lukašenka.

Prílev utečencov nie je taký veľký ako pred rokmi

Hoci je Berlín podľa Seehofera zo súčasného migračného náporu znepokojený, nejde o taký masívny prílev utečencov, aký Nemecko zažívalo v rokoch 2015-2016, keď do krajiny prišlo vyše milióna žiadateľov o azyl.

Nemecký minister tiež zopakoval obvinenia, že bieloruskí predstavitelia sa podieľajú na organizovaní letov migrantov z Blízkeho východu a Afriky do Minska a následne ich posielajú peši na hranice EÚ. Má ísť o odvetu Lukašenkovho režimu za sankcie, ktoré naň uvalil Západ za vážne porušovanie ľudských práv, násilné zásahy voči demokratickej opozícií a novinárom a za májové odklonenie letu Ryanair do Minsku a následné zadržanie novinára Ramana Prataseviča.

Viac o téme: HraniceAzylNemeckoPoľskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu