Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Súdny dvor rozhodol v neprospech Poľska: Naši severní susedia musia platiť penále pre reformy

Zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a poľský prezident Andrzej Duda počas stretnutia pred pracovným obedom
Zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a poľský prezident Andrzej Duda počas stretnutia pred pracovným obedom (Zdroj: TASR/AP Photo/Michel Euler)

LUXEMBURG - Súdny dvor EÚ so sídlom v Luxemburgu v stredu rozhodol, že Poľsko musí platiť denné penále vo výške milión eur v súvislosti so spornými súdnymi reformami. Informovala o tom agentúra DPA.

Penále pre Varšavu sú podľa verdiktu európskeho súdu "nevyhnutné na to, aby sa predišlo vážnym a nenapraviteľným škodám voči právneho poriadku Európskej únie a hodnotám, na ktorých je založená, a to najmä voči zásade právneho štátu," píše agentúra AP.

Stredajšie rozhodnutie prichádza po tom, čo eurokomisia požiadala o uvalenie "finančných penále", aby sa zaistilo dodržanie júlového predbežného opatrenia Súdneho dvora EÚ voči aplikácii časti poľskej súdnej reformy. Poľský ústavný súd totiž toto rozhodnutie odmietol s tým, že je v rozpore s poľskou ústavou.

Poľsko by malo zastaviť platnosť zákonov

Súdny dvor EÚ predtým rozhodol, že Poľsko musí "okamžite zastaviť" platnosť zákonov súvisiacich s fungovaním disciplinárnej komory tamojšieho Najvyššieho súdu. Podľa EK disciplinárna komora poľského Najvyššieho súdu, ktorá vznikla v roku 2017, narúša nezávislosť súdnictva, a tým aj európske právo. Poľsko ustanovilo disciplinárnu komoru v rámci širšej súdnej reformy, ktorá sa stala predmetom dlhodobého sporu medzi Varšavou a Bruselom.

Poľská vláda tvrdí, že cieľom reformy je boj proti korupcii a reliktom komunizmu v justícii.

Vydieranie nie je správnou cestou

Ísť cestou pokút a vydierania nie je správne. V stredu to v reakcii na rozhodnutie Súdneho dvora EÚ vyhlásil hovorca poľskej vlády Piotr Müller. Orgán so sídlom v Luxemburgu v stredu rozhodol o tom, že Poľsko musí platiť denné penále vo výške milión eur v súvislosti so spornými súdnymi reformami. Správu priniesla agentúra PAP.

"Pokuty a vydieranie našej krajiny nie sú správnou cestou. Toto nie je model toho, ako by mala fungovať EÚ ako únia suverénnych štátov,“ vyhlásil Müller.

Podpredseda poľského Sejmu Ryszard Terlecki v reakcii na rozhodnutie Súdneho dvora EÚ povedal, že zatiaľ netreba panikáriť. "Zatiaľ sme nezaplatili žiadnu pokutu. Nerobme paniku," povedal Terlecki počas tlačovej konferencie.

Pokuta pre Varšavu je podľa verdiktu európskeho súdu nevyhnutná. Stredajšie rozhodnutie prišlo po tom, ako Európska komisia požiadala o uvalenie finančných postihov, aby sa zaistilo dodržanie júlového predbežného opatrenia Súdneho dvora EÚ voči aplikácii časti poľskej súdnej reformy. Poľský ústavný súd totiž toto rozhodnutie odmietol s tým, že je v rozpore s poľskou ústavou.

Viac o téme: ReformySúd PoľskoSúdny dvor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu