Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Bojovníci Talibanu sa vozia na šliapadlách po jazere: Ženy však ďalej obmedzujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi)

KÁBUL – Bojovníci afganského radikálneho hnutia Taliban sú zachytení na fotografiách, ako sa vozia na pestro pomaľovaných pedálových šliapacích plavidlách na jazere v strednom Afganistane. Zbrane ani pri zábave neodložili a majú ich so sebou. Hnutie, ktoré je v krajine pri moci, pritom naďalej obmedzuje práva žien. Správu zverejnila webová stránka nzherald.co.nz s odvolaním sa na tlačovú agentúru AP.

Zábery zverejnené na sociálnych sieťach novinárom a filmárom Jakeom Hanrahanom zachytávajú militantov, ako sa vozia na farebných plavidlách v tvare labutí na jednom z jazier v Národnom parku Bande Amír. Park tvorí séria šiestich jazier s vodou tmavomodrej farby v pohorí Hindúkuš v strednom Afganistane a nachádza sa približne 75 kilometrov od mesta Bámiján.

Medzitým zamestnankyne radnice v metropole Kábul dostali príkaz, aby zostali doma. Ide tak o ďalšie obmedzovanie žien novými talibanskými vládcami v Afganistane. Taliban sa nečakane dostal k moci v polovici augusta, keď sa práve z krajiny sťahovali poslední americkí vojaci.

Noví talibanskí lídri čelia protestom

Noví talibanskí lídri Afganistanu čelia protestom proti zaobchádzaniu zo ženami a dievčatami, len mesiac po tom, čo Taliban obsadil Kábul. Rozhodnutie brániť zamestnankyniam radnice v návrate do práce je ďalším prejavom, že Taliban presadzuje tvrdú líniu islamu – napriek prvotným sľubom niektorých predstaviteľov hnutia, že bude tolerantné a prístupné pre všetkých.

Počas svojej predchádzajúcej vlády v 90. rokoch 20. storočia Taliban zakazoval dievčatám a ženám chodiť do školy, do zamestnania a zúčastňovať sa na verejnom živote.

Viac o téme: JazeroObmedzeniaTalibanŠliapadlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu