Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veliteľ armády Talibanu sľubuje tvrdé potlačenie afganských disidentov: Destabilizujú krajinu

Bojovníci Talibanu
Bojovníci Talibanu (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohammad Asif Khan)

ISLAMABAD - Nový šéf ozbrojených síl Talibanu Kárí Fasihuddín prisľúbil tvrdé potlačenie afganských disidentov, ktorí podľa neho destabilizujú krajinu vyjadreniami o odpore, etnických právach a demokracii. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Vysokopostaveného vojenského veliteľa Talibanu podľa správy citovali viaceré miestne médiá po tom, ako vystúpil na stredajšom zhromaždení v Kábule. Podľa Fasihuddína, ktorý je vo svojom radikálnom hnutí známy ako "dobyvateľ severu", sa disidenti snažia narušiť bezpečnosť krajiny a zaviesť Afganistan do občianskej vojny.Veliteľ dodal, že prebiehajú konzultácie o vytvorení silnej armády v blízkej budúcnosti, ktorá by bola schopná brániť krajinu.

Taliban ovládol Afganistan a jeho metropolu Kábul

Taliban ovládol Afganistan a jeho metropolu Kábul v auguste po rozpade 300-tisícových ozbrojených síl krajiny. Islamistickí militanti sa zmocnili aj zbraní, munície a vybavenia bezpečnostných jednotiek bývalej vlády vrátane vojenských lietadiel.

Po páde Kábulu protitalibanský líder Ahmad Masúd vytvoril Front národného odporu (NRF) na boj proti Talibanu v provincii Pandžšír severne od Kábulu. Masúd tiež ohlásil "národné povstanie", po čom sa vo viacerých ďalších provinciách konali demonštrácie. Taliban po veľkej ofenzíve ovládol aj Pandžšír a demonštrácie násilne potlačil, dodáva AP.

Viac o téme: PotlačenieAfganistanTalibanDesidenti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu