Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NAJHORŠIA noc v živote! Vyčíňanie počasia zničilo tretinu obce: Niektorí ľudia sa do svojich domov nevrátia

Tornádo Zobraziť galériu (6)
Tornádo (Zdroj: Instagram L.M.)

HRUŠKY - Zrejme najhoršiu noc v živote za sebou majú niektorí obyvatelia obce Hrušky na Břeclavsku, kde žije približne 1600 ľudí. Štvrtková búrka a silný vietor, ktorý sa obcou prehnal, zničil približne tretinu obce a tamojšie domy bude pravdepodobne nutné zbúrať.

Tornádo v Česku si vyžiadalo obete a zranených: Záchranné zložky majú plné ruky práce (Zdroj: Facebook/ HZS Jihomoravského kraje)

Ostali z nich len obvodové múry bez okien a striech. Zničené strechy má väčšina domov, len 15 percent zostalo bez ujmy, povedal ČTK zástupca primátora obce Hrušky Marek Babisz. Miestni od rána pracujú na upratovaní, do najviac postihnutej časti sa ale nedostanú, musia počkať na kontrolu statika.

"Škody zatiaľ vôbec nedokážem odhadnúť, niektoré nehnuteľnosti sú na zbúranie. Keď vidím, ako to tu vyzerá, neviem, kedy sa život vráti do normálu. Nemáme strechu na základnej a materskej škole, chýba veža kostola. Sme zatiaľ bez elektriny a plynu. Najviac postihnuté časti prechádza statik a ľudia od energetiky a určujú, ktorý dom sa zdemoluje a ktorý je v poriadku, tam postupne púšťame občanov," poznamenal Babiš. Ako zistila spravodajkyňa ČTK na mieste, neustále vypadáva aj mobilný signál.

MIMORIADNE Morava sa spamätáva z ničivého tornáda: Mrazivé správy z miesta katastrofy, zábery ako po výbuchu bomby

Vedenie obce je od skorého rána na úrade k dispozícii miestnym. Zástupca primátora dvíha jeden telefón za druhým, snaží sa zapisovať všetky požiadavky. Do toho prichádzajú miestni, mnohokrát so slzami v očiach. "Neviete, či si tu môžem nabiť telefón? Má prísť syn, potrebujem sa s ním spojiť," hovorí staršia žena, ktorej dom je v časti za kostolom, ktorú tornádo postihlo najviac. "Mám zmetený dom, žila som v ňom 36 rokov. Mám tam aj lieky a nemôžem tam," dodáva.

NAJHORŠIA noc v živote!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Profimedia.sk)

NAJHORŠIA noc v živote!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Profimedia.sk)

NAJHORŠIA noc v živote!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/HZS JMK)

Do obce neustále prúdia hasičské a upratovacie vozidlá. Tie plnia predovšetkým opadané a rozbité tašky zo zničených striech. Kto nepracuje, baví sa so susedmi. "Mysleli sme si, že sme na tom zle, ale keď vidíme to vaše, dopadli sme ešte dobre," znie z jednej zo skupín. Z iného sa ozýva: "Aspoň, že sme prežili v zdraví."

Podľa Babiša sa v obci dvaja ľudia vážne zranili, päť stredne a 20 ľudí utrpelo ľahšie zranenia, napríklad sa porezali od skla. Pre tých, ktorí boli v Břeclavi v nemocnici, zabezpečila obec nocľah na tamojšom internáte. Ďalším pomohli susedia, ktorých domy tornádo nezničili. Niektorí odišli na noc k príbuzným do iných obcí.

NAJHORŠIA noc v živote!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/HZS JMK)

NAJHORŠIA noc v živote!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Instagram L.M.)

Viac o téme: TornádoČeskoBúrkaHrušky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu