Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Politikov KATASTROFA na Morave šokovala: Želáme našim bratom veľa síl! Slovensko poslalo pomoc

Slovensko je pripravené pomôcť Zobraziť galériu (3)
Slovensko je pripravené pomôcť (Zdroj: Twitter/ Stormchasing DE, TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Južnú Moravu včera postihla silná búrka, ktorú sprevádzali veľké krúpy a silné tornádo. Tento nevídaný jav má na svedomí tri obete, stovky zranených a obrovské škody. Našich politikov katastrofa šokovala. Slovensko ihneď vyslalo na miesto sedem sanitiek a je pripravené pomôcť so všetkým, čo je potrebné. Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila sústrasť všetkým, ktorých katastrofa postihla.

Ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nemá informácie o tom, že by medzi zranenými alebo obeťami štvrtkových silných búrok v Českej republike mali byť slovenskí občania. Uviedol to hovorca rezortu Juraj Tomaga, ktorý zároveň dodal, že ministerstvo je v kontakte s miestnymi úradmi. Politici reagovali na katastrofu na sociálnej sieti. Vláda posiela našim susedom pomoc. 


MIMORIADNE Česko sa spamätáva z tornáda: Prvé obete a viac ako 150 zranených! Pripravení pomôcť sú aj Slováci


Česko sa spamätáva z tornáda: Hasiči pomáhali ľuďom, ktorým búrka zničila domy (Zdroj: Facebook/ HZS Jihomoravského kraje)

Prezidentka vyjadrila sústrasť postihnutým katastrofou

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila sústrasť všetkým postihnutým prírodnou katastrofou na južnej Morave. Zároveň ocenila pomoc slovenských zdravotníkov českej strane.

"Vyjadrujem sústrasť všetkým postihnutým prírodnou katastrofou na južnej Morave. Rozsah škôd, materiálnych aj ľudských, je nepredstaviteľný a želám našim susedom veľa sily, ktorú budú potrebovať na vyrovnanie sa s následkami pohromy. Zároveň oceňujem okamžitú pomoc slovenských zdravotníkov postihnutým obciam," uviedla v stanovisku hlava štátu.

Slovensko poslalo pomoc

Slovensko aktívne komunikuje s českou stranou a presúva k susedom pomoc. Krajina sa českým susedom snaží byť nápomocná. Uviedol to na sociálnej sieti premiér Eduard Heger. Na južnej Morave zasahuje sedem slovenských sanitiek, neskôr ich bolo spolu jedenásť. 

"K hraniciam sa už presunuli aj hasiči z Bratislavy a Trnavy. Rovnako sme pripravení pomáhať s príjmom pacientov podľa požiadaviek Českej republiky," reagoval na tornádo v blízkosti slovenských hraníc premiér. Česku vyjadril podporu a pripravenosť krajiny susedom pomôcť. 

Slovensko obete neeviduje

Slovenský zastupiteľský úrad, osobitne konzulárna služba, sú v plnej pohotovosti v súvislosti s katastrofou. Slovensko zároveň Česku ponúklo všetku svoju dostupnú pomoc. Uviedol to v piatok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, ktorý podľa vlastných slov komunikoval od rána so svojím českým rezortným partnerom Jakubom Kulhánkom.  

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Korčok tiež potvrdil, že slovenské úrady dosiaľ nemajú nijaké informácie, že by medzi obeťami búrok v ČR boli aj slovenskí občania. Kulhánkovi vyjadril Korčok za SR veľkú ľútosť. "Samozrejme, ponúkol som akúkoľvek pomoc, ktorú Slovenská republika môže poskytnúť, a potvrdzujem, že v tejto veci už komunikujú príslušné rezorty, najmä vnútra, obrany a zdravotníctva," dodal Korčok vo vyjadrení, ktoré poskytol hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

Slovenskí politici vyjadrili našim susedom podporu

Vicepremiérka Veronika Remišová ubezpečila, že Morave pomáhame, poďakovala sa ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi, ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi a tiež ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému za rýchlu pomoc zo strany našich záchranných zložiek.

"Bolí ma srdce, keď vidím, čo sa stalo na Morave. Sme s vami," napísala na sociálnej sieti Kolíková.

Pellegrini vyslovil úprimnú sústrasť nad obeťami prírodnej katastrofy a zároveň poprial veľa síl záchranárom a všetkým zasiahnutým. "Ako premiér som bol pri niektorých katastrofách - pri záplavách či požiaroch, pri situáciách, kde boli aj obete na životoch. Preto si viem celkom živo predstaviť, čo teraz prežívajú naši bratia," skonštatoval na sociálnej sieti. Dodal, že nám príroda pripomína, že sa musíme viac starať o zmeny klímy. "Nezvratné škody sú oveľa bližšie, ako sme si mysleli," uviedol Pellegrini.

UNB môže prijať pacientov

Univerzitná nemocnica v Bratislave je pripravená prijať pacientov "podľa požiadaviek českej strany". Hasičský a záchranný zbor (HAZZ) SR oznámil, že slovenskí hasiči sú takisto pripravení pomôcť Českej republike. "V tejto súvislosti boli na hasičskú stanicu do Kútov presunutí hasiči z Bratislavy a Trnavy," píše HAZZ.

Politikov KATASTROFA na Morave
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Marek Hrevus)

Pomôže ďalších päť nemocníc

Pripravenosť prijať pacientov po štvrtkovej búrke a tornáde na južnej Morave deklarovalo päť nemocníc na slovenskej strane. Ide o Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB), Fakultnú nemocnicu Trnava a nemocnice v Myjave, Malackách a Skalici. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Tornádo v Česku si vyžiadalo obete a zranených: Záchranné zložky majú plné ruky práce (Zdroj: Facebook/ HZS Jihomoravského kraje)

"Všetky tieto nemocnice deklarovali pripravenosť prijať a ošetriť väčší počet pacientov," skonštatoval šéf rezortu Vladimír Lengvarský. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR ešte vo štvrtok večer prijalo hovor z brnianskeho operačného strediska so žiadosťou o zdravotnícku pomoc. Slovenský rezort zdravotníctva preto vydal pokyn na vyslanie zdravotníckej pomoci. Vydaný bol siedmim ambulanciám záchrannej zdravotnej služby z Bratislavy a štyrom ambulanciám z trnavského regiónu.

"Štyri posádky boli v prípade potreby pripravené na zásah z Trenčianskeho samosprávneho kraja," poznamenal Lengvarský. Posádky záchrannej zdravotnej služby previezli piatich pacientov do nemocníc v Brne a Kyjove, jedna imobilná pacientka bola prevezená do náhradného ubytovania.

Pripravení sú aj vojaci

Minister obrany Jaroslav Naď sa v súvislosti s prírodnou katastrofou na južnej Morave spojil s českým ministrom vnútra. Slovenskí vojaci sú v prípade potreby pripravení pomôcť zasiahnutým obciam. "Aj my prostredníctvom nášho poveternostného ústredia ozbrojených síl sledujeme vývoj situácie. Zdá sa, že sa situácia upokojuje a nebude mať priamy dopad na Slovensko. Nič to nemení na tom, že nás situácia u našich susedov nesmierne mrzí," skonštatoval Naď.

Minister zároveň ocenil koordináciu medzi ministerstvami zdravotníctva, vnútra a obrany a tiež vedenie premiéra Hegera. Slovenská strana podľa Naďa do regiónu južnej Moravy vyslala 11 záchranných tímov, hasičov a záchranárov vrátane sanitiek. Viacero slovenských nemocníc blízko hraníc je pripravených prijať českých pacientov.

Krajniak je spolu so samosprávami pripravený pomôcť

Ministerstvo práce v spolupráci s partnermi zo samospráv sú pripravení poskytnúť pomoc Českej republike v súvislosti s tragédiou na južnej Morave. Informoval o tom šéf rezortu Milan Krajniak. O poskytnutej pomocnej ruke informoval už aj českú ministerku práce Janu Maláčovú. "S hlbokým smútkom som prijal správy o obrovskej tragédii, ktorá postihla obyvateľov Moravy, našich najbližších susedov. Vyjadrujem sústrasť všetkým obyvateľom katastrofou postihnutých oblastí," napísal Krajniak na sociálnej sieti.

Slovenskí hasiči vyrazili na stanicu do Kútov

Minister vnútra Roman Mikulec sa v súvislosti so silnými búrkami spojil s českým ministrom vnútra. Českej strane ponúkol pomoc. Minister o tom informuje na sociálnej sieti. "Českého ministra vnútra som informoval, že sme pripravení pomôcť akokoľvek budeme vedieť a môcť," uviedol Mikulec. Pripomenul, že z Bratislavského a Trnavského kraja už vyrazili viac ako dve desiatky hasičov s hasičskou technikou, smerujú na hasičskú stanicu do Kútov, kde budú k dispozícii.

Želám bratom Čechom veľa síl

S Českom súcití aj minister školstva Branislav Gröhling. "Želám bratom Čechom veľa síl, aby toto ťažké obdobie zvládli a dostali sa z neho čo najskôr. Okrem veľkých škôd na zdraví, životoch aj majetku, si všetci v oblasti Hodonína prechádzajú obrovským šokom," uviedl šéf školstva. 

Sedem postihnutých obcí

Slovensko je pripravené poskytnúť akúkoľvek pomoc, ktorá bude potrebná. Vo svojom stanovisku na sociálnej sieti to uviedol predseda parlamentu Boris Kollár. "S veľkým znepokojením počúvame správy o zranených, pravdepodobne mŕtvych a tiež o obrovských škodách a veľkej traume z oblasti od Břeclavska. Postihnutých tornádom bolo sedem obcí," skonštatoval Kollár. Predseda parlamentu vyjadril českej strane podporu a ponúkol jej pomoc.

Situáciu, ktorú si nevieme predstaviť

Obyvatelia časti Moravy boli včera vystavení len ťažko predstaviteľnej situácii. Uviedla strana SaS na sociálnej sieti. "Vyjadrujeme našu úprimnú sústrasť všetkým, ktorých táto živelná katastrofa zasiahla. Podobné situácie môže komunita zvládnuť len vďaka súdržnosti a vzájomnej pomoci," napísala strana. 

SaS ocenila konanie ministra zdravotníctva a záchranných zložiek, ktoré sa vydali na miesto pomôcť českým kolegom. "A našim nemocniciam, ktoré boli pripravené prijať pacientov z postihnutej oblasti. Veríme, že aj v najbližších dňoch a týždňoch bude môcť byť Vláda Slovenskej republiky nápomocná pri  pomoci s odstraňovaním škôd a naprávaním zničeného," dodala strana. 

Je len otázkou času, kedy podobná tragédia môže postihnúť aj nás

Tornádo, ktoré sa prehnalo južnou Moravou, je bezprecedentnou prírodnou katastrofou. Udalosti v Česku sú dôsledkom klimatickej krízy. Je len otázkou čas, kedy môže podobná tragédia postihnúť aj Slovensko. Uviedol to tlačový odbor ministerstva životného prostredia. "Klimatická kríza spôsobená globálnym otepľovaním, ktorej vážnosť a dosahy môžeme vidieť aj v udalostiach na južnej Morave, predstavuje závažné riziko pre zachovanie života na Zemi. Extrémne výkyvy počasia vrátane výnimočných meteorologických javov budú v našom regióne čoraz častejšie," konštatuje envirorezort.        

MŽP tvrdí, že preto musí zintenzívniť úsilie v boji proti globálnemu otepľovaniu, aby odvrátilo najzávažnejšie dosahy zmeny klímy. Doplnilo, že dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050 je náročným, ale nevyhnutným opatrením. Dôležitým opatrením je podľa ministerstva aj pripravovaný zákon o zmene klímy. Envirorezort v súvislosti s tragédiou vyjadril pozostalým úprimnú sústrasť a všetkým zraneným poprial skoré uzdravenie. Ocenil aj promptnú súčinnosť slovenských záchranárov.

Záchranári na južnej Morave v spojitosti so štvrtkovými silnými búrkami zaznamenali obete na životoch a približne 150 zranených. Veľké škody sú hlásené z obce Lužice. V meste Hodonín búrka odniesla strechu športovej haly, poškodila štadión a domov seniorov, v ktorom utrpelo zranenia viacero dôchodcov.

Viac o téme: TornádoZuzana ČaputováEduard HegerJužná Morava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu