Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Izrael zosilnil útoky: Predviedol najsilnejšiu a najrozsiahlejšiu akciu proti Hamasu!

Izraelská armáda na okraji Pásma Gazy Zobraziť galériu (14)
Izraelská armáda na okraji Pásma Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

JERUZALEM/GAZA - Izraelské lietadlá a pozemné vojsko v noci na dnes zosilnili útoky proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Pozemná invázia sa však nezačala. Cieľom poslednej série útokov bol systém tunelov v pobrežnej oblasti využívaný Hamasom. Aj dnešnú noc lietali rakety z Pásma Gazy na izraelské územie a v izraelských mestách pokračovali strety medzi Arabmi a Židmi. Boje medzi Izraelom a Palestínčanmi sa odohrávajú už piaty deň a násilie eskalovalo najviac od roku 2014.

MIMORIADNE V Izraeli rušia lety, Hamas chce zastaviť dopravu: Útok na medzinárodné letisko!

Hamas pokračuje v útokoch: Hovorca izraelskej armády ukázal raketou zasiahnutú budovu v meste Petah Tikva (Zdroj: FB/Israel Defence Forces)

22:00 Dnešný online sa končí

21:28 Zo Sýrie boli dnes na Izrael odpálené tri rakety. Podľa izraelskej armády jedna spadla ešte v Sýrii a zvyšné dve dopadli do neobývanej oblasti v severnom Izraeli. Damask incident nekomentoval.

21:24 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vyzval v piatok na okamžité ukončenie bojov medzi Izraelom a palestínskym pásmom Gazy, informuje agentúra AP. Varoval, že konflikt môže "rozpútať nekontrolovateľnú bezpečnostnú a humanitárnu krízu a ďalej podporovať extrémizmus", a to nielen na palestínskom území a v Izraeli, ale aj inde v regióne.

Antonio Gutteres
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Andreas Gebert/dpa via AP)

20:19 Palestínsky prezident Mahmúd Abbás dnes vyzval Bezpečnostnú radu OSN a Spojené štáty, aby zakročili proti izraelskému násiliu na Palestíncoch, píše agentúra AP s odvolaním sa na jeho kancelária. Podľa Abbása dochádza "brutálnemu a plánovanému zabíjanie" Palestínčanov, za ktoré nesie zodpovednosť izraelská vláda.

18:58 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vo štvrtok v telefonickom rozhovore s izraelským ministrom zahraničných vecí Gabim Aškenazim vyzval na zachovanie pokoja. Takisto povedal, že potvrdil podporu Európskej únie izraelským bezpečnostným zložkám a odsúdil nevyberavé odpaľovanie rakiet.

18:56 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vyjadrila v piatok "veľké znepokojenie" v súvislosti so stupňujúcimi sa prejavmi násilia v Izraeli a v pásme Gazy. "Odsudzujem nevyberavé útoky hnutia Hamas na území Izraela. Civilistov na oboch stranách je potrebné chrániť," napísala von der Leyenová na Twitteri. "Násilie sa musí okamžite skončiť".

18:20 Izraelské letectvo dnes v meste Gaze zrovnalo so zemou výškovú budovu, v ktorej bola banka napojená na islamistické hnutie Hamas, ktoré v tejto palestínskej enkláve vládne. Informovala o tom agentúra AP. Ide podľa nej o tretiu banku Hamasu, ktorú letectvo zničilo pri najnovších bojoch.

18:16 Palestínske zdravotnícke úrady oznámili, že siedmi Palestínčania prišli v piatok o život v Predjordánsku v dôsledku streľby izraelskej armády, informovala agentúra AP.

18:02 Izraelská operácia namierená proti Hamasu a jeho spojencom v Gaze nie je u konca a lídri Hamasu neuniknú. Vo videoprojevu to dnes uviedol izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Za podporu pritom poďakoval lídrom Spojených štátov, Nemecka, Francúzska a ďalších krajín. "Povedal som, že Hamasu a ďalším teroristickým skupinám zasadíme veľký úder, a to aj robíme," uviedol Netanjahu.

17:05 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyzval moslimské krajiny a OSN, aby zastavili boje, ktoré teraz zvádza Izrael a ozbrojenci z Pásma Gazy a ktoré sú označované za najintenzívnejšie od poslednej vojny Izraela s Hamasom v roku 2014. Turecko podľa prezidenta podporí snahy OSN násilie ukončiť.

17:00 Pred izraelskou ambasádou v Prahe sa na protestnom zhromaždení zišli desiatky ľudí s palestínskymi vlajkami. V ich tesnej blízkosti sa zhromaždili priaznivci Izraela. Obe skupiny stáli len niekoľko metrov od seba. Najprv ich oddeľovali dva rady poriadkových policajtov, neskôr na miesto dorazili aj policajní ťažkoodenci. Konflikty medzi oboma tábormi zostali v slovnej rovine, podporovatelia Izraela nakoniec po hodine a pol odišli.

16:59 Podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas v piatok odsúdil vlnu antisemitských útokov na európske židovské komunity a budovy. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Vysokopostavený predstaviteľ EÚ Schinas, poverený propagovaním európskeho štýlu života, vyzval členské štáty Únie, aby v tomto probléme konali.

16:53 Štyria Palestínčania prišli v piatok o život v Predjordánsku pri izraelskej paľbe, informovala agentúra AP. Počas zrážok na tomto území utrpelo zranenia viac ako 100 osôb.

Situácia v Pásme Gazy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/ AP Photo/Khalil Hamra)

16:20 Tisíce demonštrantov v Jordánsku sa v piatok vydali k hraniciam s Izraelom, pričom skandovali heslá na podporu Palestínčanov a mávali palestínskymi vlajkami. Jordánska polícia im však cestu k hranici zablokovala, informoval denník The Times of Israel. Demonštranti, ktorí prichádzali z rôznych častí krajiny autobusmi alebo autami, vyzvali jordánsku vládu na otvorenie hraníc s Izraelom.

16:00 Pražský hrad vyvesil na podporu Izraela na prvom hradnom nádvorí vedľa českej vlajky izraelskú vlajku. Nahradil ňou vlajku Európskej únie, ktorá doteraz na Hrade viala. O výmene, ktorú Kancelária prezidenta republiky naživo vysielala na svojej facebookovej stránke, rozhodol prezident Miloš Zeman.

15:12 Izraelský minister obrany Benny Ganc vyzval vedenia spoločností Facebook a TikTok, aby podnikli opatrenia, ktoré zabránia šíreniu výziev na páchanie násilností na sociálnych sieťach. Ako informoval spravodajský portál The Times of Israel, Ganc vo štvrtok prostredníctvom komunikačnej aplikácie Zoom hovoril so zástupcami vedenia oboch spoločností a žiadal od nich, aby zo sociálnych sietí proaktívne odstraňovali obsah, ktorý podnecuje násilie alebo terorizmus, alebo obsahuje dezinformácie.

14:50 Nemecká kancelárka Angela Merkelová ostro odsúdila antisemitské útoky a zhromaždenia v Nemecku súvisiace s vyhrotením konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi. Informoval o tom v piatok denník Die Welt. "Kto takéto protesty využíva na prejavy nenávisti voči židom, zneužíva právo na demonštrovanie," vyhlásil v mene kancelárky na piatkovej tlačovej konferencii v Berlíne jej hovorca Steffen Seibert. "Naša demokracia nebude trpieť" antisemitské protesty, dodal.

13:55 Izraelské jednotky v piatok na okupovanom Západnom brehu Jordánu zastrelili Palestínčana, ktorý sa pokúsil zaútočiť na izraelského vojaka. Armáda uviedla, že útočník dorazil na svojom vozidle na vojenské stanovište v blízkosti židovskej osady Ofra, ktorá leží severne od Ramalláhu. Najprv sa hliadkujúceho vojaka snažil zraziť autom, potom z vozidla vyskočil a pokúsil sa bodnúť ho chladnou zbraňou.

VIDEO Útok izraelskej armády na rozsiahlu sieť tunelov Hamasu

Izrael rozpútal najrozsiahlejší útok proti Hamasu: Plná paľba na sieť tunelov (Zdroj: FB/Israel Defence Forces)

13:53 Izraelský veľvyslanec v Berlíne Jeremy Issacharoff vyzval tamojšie úrady, aby zaistili ochranu židovskej komunity v Nemecku. Reagoval tak na incidenty z uplynulých dní, keď vo viacerých nemeckých mestách došlo k páleniu či krádeži vlajok Izraelského štátu. 

13:15 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz nechal v piatok na sídle svojho úradu vo Viedni vyvesiť vlajku Izraela ako gesto solidarity v súvislosti s aktuálnou eskaláciou konfliktu židovského štátu s militantnými Palestínčanmi v pásme Gazy. Kurz o tom informoval na sociálnej sieti Twitter, kde tiež odsúdil "teroristické útoky na Izrael".

13:10 Kasámove brigády dodali, že k tomuto útoku došlo „v reakcii na neustálu sionistickú agresiu proti našim ľuďom v pásme Gazy a na atentát na skupinu vodcov a veliteľov" brigád. Pohrozili, že takýchto útokov zažije "nepriateľ viac, pokiaľ bude pokračovať vo svojej agresii.“

Izraelská armáda sa pochválila neutralizovaním teroristov.
Zobraziť galériu (14)
Izraelská armáda sa pochválila neutralizovaním teroristov.  (Zdroj: FB/Israel Defence Forces)

13:05  Denník The Times of Israel v piatok zdieľal videozáznam zverejnený hnutím Hamas, v ktorom Brigády Izaddína Kasáma predstavili svoju novú zbraň "v bitke o Jeruzalem“ - "samovražedný dron Šeba". Táto nová zbraň bola údajne použitá pri útoku na plynovú plošinu pri pobreží na severe pásma Gazy.

12:57 Brigády mučeníka Izaddína Kasáma, ktoré sú vojenským krídlom hnutia Hamas, vyhlásili, že podnikli útok na chemický závod v Izraeli. Podľa al-Džazíry sa objekt, ktorý bol terčom útoku, údajne nachádza v kibuci Nir Oz. Na útok bol použitý dron. Izraelská armáda predtým na svojej oficiálnej stránke na sociálnej sieti Twitter uviedla, že „systém protivzdušnej obrany Železná kupola pred časom zneškodnil bezpilotné lietadlo letiace z pásma Gazy smerom k Izraelu". Armáda neuviedla, či dron niesol nejakú výzbroj.

12:54 Vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismáíl Haníja vyzval Palestínčanov z okupovaných území a Izraela, aby v piatok, v druhý deň moslimského sviatku íd al-fitr, vyšli na pochody a protestovali proti zásahom izraelskej polície proti moslimským veriacim v komplexe mešity al-Aksá v Jeruzaleme a proti pokračujúcemu leteckému bombardovaniu a delostreleckému ostreľovaniu pásma Gazy. Informovala o tom televízia al-Džazíra.

MIMORIADNE Izrael zosilnil útoky:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

MIMORIADNE Izrael zosilnil útoky:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

12:11 V meste Lod polícia za štvrtok zatkla 120 osôb, dnes k nim pribudli ďalšie viac ako štyri desiatky. Výtržníci hádzali kamene a Molotovove koktaily, napádali ochrancov poriadku. Istý Arab postrelil a vážne zranil jedného Žida. V Hajfe vo štvrtok neskoro večer zaútočil dav na autobus, pričom ľahko zranil jednu ženu. V Tel Avive podľa agentúry AP vo štvrtok večer dvaja Židia napadli novinára informujúceho o zhromaždení ultranacionalistov. V Jaffe skupina Arabov napadla izraelského vojaka, ktorý bol vo vážnom stave s vnútorným krvácaním prevezený do nemocnice.

Izraelská polícia v plnom nasadení: Medzi Arabmi a Židmi vypukli krvavé potýčky (Zdroj: FB/Israel Police)

11:58 Nadácia Tag Meir (Spolu proti rasizmu), ktorá bojuje proti etnickej nenávisti, rozdala na rôznych miestach po celej krajine tisíce kvetov. "Vyšli sme do ulíc, aby sme sa navzájom podporili, aby sme pamätali na to, že sme bratia, a uistili sa, že tu budeme žiť bratsky a s rešpektom," uvádza sa na webovej stránke organizácie.

11:24 Lod bolo prvým etnicky zmiešaným mestom, kde tento týždeň vypukli pouličné nepokoje. Vzhľadom na to, že polícii sa tamojšia situácia vymkla spod kontroly, vláda tam vyhlásila výnimočný stav a minister obrany Benny Ganc ho v noci na piatok predĺžil o ďalších 48 hodín. Izraelské médiá uviedli, že okrem Lodu, kde bola od vypuknutia nepokojov vypálená v noci na piatok už piata synagóga, došlo k násilnostiam aj v Jaffe, Ramle, Tel Avive a ďalších mestách.  

10:09 Delegácia egyptských sprostredkovateľov, ktorá vo štvrtok rokovala s Palestínčanmi a Izraelčanmi s cieľom dosiahnuť prímerie, opustila Tel Aviv bez toho, aby presvedčila izraelské vedenie, nech súhlasí s prímerím. Pre agentúru TASS to v piatok povedal informovaný zdroj v Káhire. Panarabská televízia al-Arabíja uviedla, že Egypt ponúkol Izraelu jednoročnú dohodu o prímerí v rámci sprostredkovania medzi Izraelom a radikálnym islamistickým hnutím Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy. Koordinácie tohto procesu sa mala ujať Káhira.

09:45 Pri súčasných bojoch zomrelo podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze 119 ľudí, z toho 27 detí, ďalších asi 830 utrpelo zranenia. Izrael tvrdí, že väčšina obetí sú členovia ozbrojených skupín alebo ľudia, ktorí zahynuli pri dopade rakiet zle odpálených Hamasom. Agentúra AP s odvolaním sa na výpovede obyvateľov severnej časti Pásma Gazy uviedla, že v dôsledku izraelského náletu sa zrútil dom, pod ktorého troskami zomreli manželia so svojimi štyrmi deťmi. Žena bola tehotná.

MIMORIADNE Izrael zosilnil útoky:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdel Kareem Hana)

09:16 Palestínske pásmo Gazy v nedeľu vyčerpá svoje zásoby paliva na výrobu elektrickej energie. Podľa denníka The Times of Israel to novinárom povedal predstaviteľ izraelskej armády, ktorý si neželal byť menovaný. Momentálne dodávky elektrickej energie sú iba päť hodín denne, pričom pred vypuknutím najnovších bojov to bolo aspoň 16 hodín. Táto situácia vznikla čiastočne preto, že Izrael uzavrel hraničný priechod Kerem Šalom, ktorý sa zvyčajne používa na dodávku pohonných látok do Gazy, a čiastočne aj preto, že rakety Hamasu zasiahli elektrické vedenie neďaleko palestínskeho mesta Rafah.

MIMORIADNE Izrael zosilnil útoky:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

MIMORIADNE Izrael zosilnil útoky:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

08:52 Vlna násilia si doposiaľ vyžiadala sedem obetí na izraelskej strane, kým v pásme Gazy podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva zahynulo viac než 100 ľudí. Počet obetí na izraelskej strane je výrazne nižší len vďaka tomu, že väčšinu rakiet vystrelených z Gazy zneškodní izraelský systém protivzdušnej obrany. Ten v priemere zachytí 90 percent vypálených rakiet, uvádza tamojšia armáda.

MIMORIADNE Izrael zosilnil útoky:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

MIMORIADNE Izrael zosilnil útoky:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

08:46 Podľa izraelskej televízie, na ktorú sa odvolávala agentúra DPA, išlo o najsilnejšiu a najrozsiahlejšiu izraelskú akciu proti Hamasu v Pásme Gazy od pondelkového vypuknutia násilia.

08:41 Útok trval 40 minút a podieľalo sa na ňom 160 lietadiel. Mieril hlavne proti systému tunelov zvanému Metro, akémusi podzemnému mestu, ktoré vraj Hamas budoval niekoľko rokov. Do akej miery sú tunely poničené, nie je zatiaľ jasné, uvádza DPA. Letecké údery podporila paľba z tankov do Pásma Gazy. Odtiaľ po izraelskom útoku nasledovala ďalšia salva rakiet vystrelených na židovský štát.

08:32 Izraelská armáda tvrdí, že na židovský štát bolo z pásma Gazy od pondelka večera vystrelených už 1800 rakiet. Približne 430 z nich dopadlo v pobrežnej oblasti, povedal v piatok ráno hovorca izraelských ozbrojených síl Jonatan Konrikus, píše agentúra DPA.

08:15 Spojené štáty vydali varovanie pred cestami do Izraela kvôli nárastu násilia medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, informovala dnes agentúra AFP. Boje vypukli v pondelok po niekoľkodňových stretoch medzi izraelskou políciou a Palestínčanmi kvôli Jeruzalemu.

07:30 Eskalácia izraelsko-palestínskeho konfliktu z posledných dní možno udrží pri moci izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Líder ultranacionalistickej strany Jamina Naftali Bennett podľa miestnych médií vo štvrtok uviedol, že v terajšej vyhrotenej situácii zmietol zo stola možnosť vytvoriť koaličnú vládu bez Netanjahua.

MIMORIADNE Izrael zosilnil útoky:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yuval Chen, Yediot Ahronot, Pool)

06:49 Podľa izraelskej televízie, na ktorú sa odvolávala agentúra DPA, ide o najsilnejší a najrozsiahlejší izraelský útok na Pásmo Gazy od pondelkového vypuknutia násilia. Armáda vyzvala Izraelčanov v oblastiach do štyroch kilometrov od hraníc s Pásmom Gazy, aby sa uchýlili do krytov.

Izraelské mesto Aškelon
Zobraziť galériu (14)
Izraelské mesto Aškelon  (Zdroj: SITA/Maxar Technologies via AP)

06:40 "Povedal som, že Hamas zaplatí vysokú daň," uviedol vo vyhlásení izraelský premiér Benjamin Netanjahu. "Robíme tak a budeme tak robiť ďalej veľkou silou," dodal.

06:25 Radikálne palestínske hnutie Hamas aj dnešnú noč pokračovalo v raketovej paľbe na izraelské územie. V oblastiach hraničiacich s Pásmom Gazy boli nad ránom opäť počuť sirény. Na juhu Izraela sa smrteľne zranil 87-ročný muž, ktorý sa snažil dostať do krytu. V Aškelone boli podľa denníka The Times of Israel zranení raketami celkovo traja ďalší muži, dvaja z nich vážne. Armáda tiež informovala o zostrelení dronu Hamasu.

02:12 Bezpečnostná rada (BR) OSN sa bude zaoberať súčasnou eskaláciou napätia medzi Izraelom a hnutím Hamas na verejnom virtuálnom zasadnutí, ktoré sa uskutoční v nedeľu. Oznámila to v noci na sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na správy diplomatov.

Zasadnutie BR OSN sa malo - z iniciatívy Tuniska, Nórska a Číny - pôvodne uskutočniť už v piatok, čo však zablokovali Spojené štáty. Washington namiesto toho navrhol, aby sa schôdza konala až v utorok na budúci týždeň.

01:20 Na sever Izraela boli vo štvrtok vypálené tri rakety z Libanonu, nikto nebol zranený. Podľa izraelskej armády rakety dopadli do neobývanej oblasti na pobreží.

00:47 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyjadril vo štvrtok hlboké znepokojenie v súvislosti s nárastom pouličného násilia medzi Arabmi a Židmi v Izraeli. S odkazom na eskalujúci konflikt medzi židovským štátom a palestínskym hnutím Hamas vyhlásil, že Izrael má právo na obranu svojho územia pred útokmi.

"Sme hlboko znepokojení násilím v uliciach Izraela," povedal Blinken, ktorého citovala agentúra AFP. Ako dodal, moslimovia tento týždeň slávia sviatok íd al-fitr a židia oslavujú Šavuot (Sviatok týždňov), pričom obe komunity "majú právo zúčastniť sa na slávení sviatkov bez strachu z násilia".

Izreal mal vstúpiť do Pásma Gazy

"Vzdušné a pozemné sily izraelských obranných síl momentálne útočia v pásme Gazy," uvádza sa v stručnom oznámení armády. Ide o súčasť pokračujúcich vojenských operácií voči palestískemu hnutiu Hamas, ktoré od pondelka intenzívne ostreľuje izraelské územie raketami.

 

 

Začiatok pozemnej ofenzívy v Gaze pre médiá potvrdil aj hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus. Izrael doposiaľ reagoval na raketovú paľbu leteckými útokmi na ciele Hamasu v Gaze. Izraelský minister obrany Benny Ganc predtým odsúhlasil  mobilizáciu ďalších 9000 záložníkov, už v utorok ich bolo povolaných do služby 5000. Izrael súčasne sústredil  svoje jednotky pri hraniciach s Gazou.

Izraelská armáda tvrdí, že na židovský štát bolo z pásma Gazy od pondelka večera vystrelených zhruba 1750 rakiet. Vlna násilia si doposiaľ vyžiadala sedem obetí na izraelskej strane, kým v pásme Gazy podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva zahynulo 87 ľudí. Počet obetí na izraelskej strane je výrazne menší len vďaka tomu, že väčšinu rakiet vystrelených z Gazy zneškodnil izraelský systém protivzdušnej obrany.

Vojaci sa údajne na vstup do Gazy iba pripravujú 

Izraelská armáda v piatok v skorých ranných hodinách dementovala informáciu, že vyslala vojakov do palestínskeho pásma Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Po necelých dvoch hodinách však izraelská armáda správu dementovala s tým, že v Gaze nie sú "nijakí (izraelskí) vojaci". Zverejnenie informácie o vyslaní vojakov do Gazy podľa nej zapríčinila "vnútorná komunikačná" chyba.

Izraelská armáda na okraji
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

Izrael podniká v Gaze intenzívne letecké útoky a v rámci príprav na možnú pozemnú ofenzívu sústredil pri hraniciach pásma Gazy početné vojenské jednotky a zmobilizoval už približne 14.000 záložníkov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok ráno vyhlásil, že vojenské operácie voči Hamasu potrvajú dovtedy, pokým nebude v Izraeli obnovený pokoj a bezpečnosť.

Viac o téme: IzraelGazaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu