Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľké gesto rakúskeho kancelára Kurza: Takto prejavil solidaritu Izraelu

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP Photo/Florian Schroetter)

VIEDEŇ - Rakúsky kancelár Sebastian Kurz nechal v piatok na sídle svojho úradu vo Viedni vyvesiť vlajku Izraela ako gesto solidarity v súvislosti s aktuálnou eskaláciou konfliktu židovského štátu s militantnými Palestínčanmi v pásme Gazy. Kurz o tom informoval na sociálnej sieti Twitter, kde tiež odsúdil "teroristické útoky na Izrael".

"Dnes bola na znak solidarity s Izraelom na streche úradu kancelára vyvesená izraelská vlajka. Čo najdôraznejšie odsudzujeme teroristické útoky na Izrael! Spoločne stojíme na strane Izraela," napísal Kurz.

 

 

Kancelár, ktorý má podľa denníka Der Standard dobré vzťahy s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, vyjadril obavy z eskalácie konfliktu už v stredu. Na zasadnutí vlády kritizoval raketové útoky palestínskeho hnutia Hamas na Izrael a zdôraznil právo Izraela na sebaobranu. Vyzval na okamžité zmiernenie napätia, pričom čokoľvek iné by podľa neho bolo "zločinom voči obyvateľom Izraela" a ešte viac by zhoršilo už aj tak napätú situáciu v regióne.

S izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom telefonoval v stredu v súvislosti s útokmi z pásma Gazy rakúsky prezident Alexander Van der Bellen, ktorý vyjadril hlboké znepokojenie z aktuálneho diania v regióne.

Izraelská vlajka bola v piatok vyvesená aj na rakúskom ministerstve zahraničných vecí. Šéf rakúskej diplomacie Alexander Schallenberg po telefonáte s palestínskym rezortným kolegom Rijádom al-Malkím vyzval na "bezodkladnú deeskaláciu" situácie a vyjadril "hlboké znepokojenie zo špirály násilia a pokračujúcich raketových útokov z Gazy".

Zdržanlivejší postoj k najnovšiemu konfliktu Izraela a Palestínčanov podľa rakúskeho denníka zaujala Európska únia. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyzval Izrael, aby na útoky z pásma Gazy reagoval použitím primeranej sily. "Svojvoľné odpaľovanie rakiet Hamasu a iných skupín na izraelských civilistov je neakceptovateľné," uviedol v stredu Borrell. Reakcia Izraela však musí byť primeraná a maximálne zdržanlivá, dodal.

Viac o téme: SolidaritaKonflikt RakúskoIzraelHamasSebastian Kurz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu