Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Krutý a barbarský atentát na haitského prezidenta: Usmrtilo ho dobre vycvičené komando

Atentát na haitského prezidenta zosnovalo 28 ľudí
Atentát na haitského prezidenta zosnovalo 28 ľudí (Zdroj: SITA (AP Photo/Joseph Odelyn))

TCHAJ-PEJ - Taiwan v piatok informoval, že 11 osôb podozrivých zo zosnovania vraždy na haitského prezidenta Jovenela Moisa vniklo po tomto atentáte do priestorov jeho veľvyslanectva na Haiti, polícia ich však zatkla. Hovorkyňa taiwanského ministerstva zahraničných vecí Joanne Ouová uviedla, že ambasáda bola po vražde Moisa v stredu zatvorená "z bezpečnostných dôvodov".

"Na svitaní 8. júla zistila bezpečnostná služba veľvyslanectva, že skupina ozbrojených mužov vnikla na nádvorie ambasády. Príslušníci bezpečnostnej služby okamžite upovedomili personál veľvyslanectva aj haitskú políciu," povedala agentúre AFP. "Na žiadosť haitskej vlády a tiež, aby pomohlo pri zadržaní podozrivých, udelilo veľvyslanectvo haitskej polícii povolenie na vstup do areálu ambasády," dodala.

Taiwanské veľvyslanectvo v haitskom hlavnom meste Port-au-Prince označilo vo vyhlásení zverejnenom na svojej webstránke zmienených ozbrojených mužov za "žoldnierov" podozrivých z Moiseho atentátu. "Polícia spustila operáciu okolo 16:00 h (22.00 h SELČ) a úspešne zatkla 11 podozrivých. Prebehlo to hladko," uviedla ambasáda sa vo vyhlásení, v ktorom zároveň atentát na haitského prezidenta označila za "krutý a barbarský".

Taiwanská ambasáda v Port-au-Prince leží blízko súkromnej rezidencie Moiseho, v ktorej ho v noci na stredu zavraždili. Podľa slov dočasného predsedu haitskej vlády Claudea Josepha prezidenta usmrtilo "ťažko ozbrojené a dobre vycvičené" komando. Podľa oficiálneho oznámenia úradu vlády hovorili niektorí členovia komanda po anglicky a španielsky. Prezidentovu manželku previezli so strelnými zraneniami do Miami v USA. Podľa tamojších úradov je v stabilizovanom stave.

Moise (53) bol obchodníkom a podnikateľom v poľnohospodárstve. V poradí 42. prezidentom Haiti sa oficiálne stal 7. februára 2017 po tom, čo zvíťazil vo voľbách v novembri 2016. Hlasovanie vtedy poznačila nízka účasť. Od roku 2018 čelil výzvam na rezignáciu v súvislosti s protestmi proti vysokým cenám pohonných látok.

Haitská polícia vo štvrtok večer informovala, že atentát na neho zosnovalo 26 Kolumbijčanov a dvaja Američania. Dodala, že dosiaľ sa jej podarilo zadržať  15 Kolumbijčanov a dvoch Američanov haitského pôvodu. Troch Kolumbijčanov usmrtila, a osem ďalších je dosiaľ na úteku. Kolumbijský minister obrany Diego Molano informoval, že podľa prvotných informácií boli prinajmenšom šiesti členovia komanda, ktoré Moisa zavraždilo, bývalými vojakmi kolumbijskej armády.

Viac o téme: PrezidentAtentátHaityJovenel Mois
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu