Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ministri G7 vyzývajú Bielorusko: Majú opakovať voľby pod dohľadom pozorovateľov

Ministri zahraničných vecí G7
Ministri zahraničných vecí G7 (Zdroj: TASR/Ben Stansall/Pool Photo via AP)

LONDÝN - Ministri zahraničných vecí skupiny G7 v Londýne vyzvali v stredu Bielorusko na uskutočnenie nových prezidentských volieb pod dohľadom medzinárodných pozorovateľov. Vo vyhlásení zverejnenom po skončení londýnskych rokovaní tiež apelovali na bieloruské úrady, aby ukončili represie a prepustili všetky nespravodlivo väznené osoby.

Režim bieloruského lídra Alexandra Lukašenka by mal podľa ministrov "prepustiť všetkých, ktorí sú nespravodlivo väznení pre svoje demokratické zmýšľanie a prestať s potláčaním ľudských práv a základných slobôd," píše sa v komuniké, z ktorého citovala agentúra TASS. Skupina G7 je podľa vyhlásenia odhodlaná podporovať demokratické ašpirácie obyvateľov Bieloruska a pričiniť sa o potrestanie všetkých osôb, zodpovedných za porušovanie ľudských práv v tejto postsovietskej republike.

"Odsudzujeme pokračujúce represie zamerané voči novinárom a obhajcom ľudských práv... Ďalej naliehame na (bieloruský) režim, aby začal viesť zmysluplný dialóg so všetkými zložkami spoločnosti, vrátane skutočných vodcov opozície a občianskych skupín," uviedli ministri. Takýto dialóg by podľa nich mali sprostredkovať mediátori z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), čo by mohlo priniesť východisko zo súčasnej politickej krízy v Bielorusku.

V Bielorusku sa vlani v auguste konali sporné voľby hlavy štátu, ktoré podľa oficiálnych výsledkov opäť vyhral dlhoročný autoritársky prezident Lukašenko. Opozícia ani západné krajiny však nepovažujú jeho znovuzvolenie za legitímne a hlasovanie označujú za zmanipulované. Po voľbách v Bielorusku vypukli masové protesty, ktoré si vyžiadali niekoľko obetí na životoch, stovky zranených a viac ako 30.000 zadržaných. Demonštrácie však postupne zoslabli v dôsledku tvrdých policajných zásahov a masového zatýkania, ako aj v súvislosti s nepriaznivým zimným počasím. V posledných mesiacoch majú protestné akcie už len epizodický a lokálny charakter.

Ministri G7 kritizujú Čínu i Rusko, zaviazali sa podporiť iniciatívu COVAX

Skupina G7 odsúdila v stredu Čínu za porušovanie ľudských práv a vyjadrila znepokojenie z najonvších agresívnych krokov Ruska. Vyplýva to podľa agentúry AFP zo spoločného vyhlásenia ministrov zahraničných vecí skupiny G7 zverejneného v stredu po trojdňových rokovaniach v britskej metropole Londýn. Ministri kritizovali Rusko za jeho "nezodpovedné a destabilizačné" kroky v súvislosti s kumuláciou vojakov na hraniciach s Ukrajinou, "zákerné kybernetické aktivity", dezinformácie a nepriateľské kroky ruských spravodajských služieb.

Predstavitelia G7 vyjadrili "hlboké znepokojenie" z prenasledovania moslimského etnika Ujgurov v západočínskej provincii Sin-ťiang a z potláčania prodemokratických protestov v Hongkongu. Zároveň však pripomenuli, že G7 je pripravená s Pekingom spolupracovať na "podpore regionálneho a globálneho mieru, bezpečnosti a prosperity". Krajiny G7 vo vyhlásení ďalej vyzývajú Irán, aby z väzenia prepustil cudzincov a osoby s dvojakým občianstvom, ktorých islamská republika svojvoľne zadržiava. Ministri pohrozili mjanmarskej junte, ktorá sa 1. februára dostala k moci po prevrate, zavedením ďalších sankcií.

Sedem priemyselne najvyspelejších krajín (G7) - Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko, Spojené štáty - sa zároveň zaviazalo, že bude finančne podporovať globálny distribučný program COVAX, ktorého cieľom je pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) spravodlivo distribuovať vakcíny proti novému koronavírusu. Ministri však neoznámili novú iniciatívu na zlepšenie prístupu k očkovacím látkam, a to napriek opätovným výzvam medzinárodného spoločenstva, aby G7 urobila viac pre pomoc chudobnejším krajinám, konštatuje AFP.

Schôdzka šéfov diplomacií G7 sa prvýkrát po dvoch rokoch konala prezenčnou formou. Mala za cieľ diskusiu o výzvach po prekonaní krízy spôsobenej pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 a prípravu summitu G7, ktorý sa bude konať v júni v grófstve Cornwall na juhozápade Anglicka. Na diskusie v Londýne boli pozvaní i zástupcovia Indie, Južnej Kórey, Juhoafrickej republiky a Bruneja, ktorý predsedá Združeniu krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

Viac o téme: VoľbyPozorovateliaBieloruskoG7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu