Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zrážka lodí, pri ktorej zahynuli japonskí rybári, má dohru: Ruský dôstojník smeruje do väzenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: twitter/XHNews)

TOKIO - Japonská pobrežná stráž uvalila väzbu na člena posádky ruskej lode. Dôvodom bola zrážka ruskej lode a japonského člna, ku ktorej došlo koncom mája pri ostrove Hokkaido na severe Japonska. Pri zrážke zahynuli traja japonskí rybári.

Ako spresnila agentúra AFP, do väzby sa dostal 38-ročný dôstojník ruskej lode, ktorého japonské úrady zadržali bezprostredne po incidente. Teraz bol oficiálne vzatý do väzby, vysvetlil hovorca úradu pobrežnej stráže na ostrove Hokkaido. Ako spresnil, stalo sa tak pre podozrenie z usmrtenia spôsobeného nedbanlivosťou pri výkone povolania.

Ruská loď s hmotnosťou 662 ton sa koncom mája zrazila s  oveľa menším japonským plavidlom. Podľa médií bola vtedy v oblasti  hustá hmla. Pri zrážke lodí zahynuli traja japonskí rybári a ďalší dvaja utrpeli ľahké zranenia.

O niekoľko dní sa odohral ďalší incident, keď ruská pohraničná stráž zadržala 14 členov japonskej rybárskej lode a obvinila ich z "nelegálneho" lovu krabov pri ostrove Sachalin. Rusko tvrdí, že plavidlo sa nachádzalo v jeho výlučnej ekonomickej zóne, zatiaľ čo Tokio trvá na tom, že čln neopustil japonské teritoriálne vody.

Rusko a Japonsko si nárokujú suverenitu nad štvoricou ostrovov, ktoré sú v Japonsku známe ako Severné teritóriá a v Rusku ako Južné Kurily. Ostrovy obsadili a zabrali v posledných dňoch druhej svetovej vojny sovietski vojaci. Lídri oboch krajín vlani v septembri potvrdili svoju pripravenosť pokračovať v procese rokovaní o uzavretí mierovej zmluvy na základe Spoločného vyhlásenia sovietsko-japonského z roku 1956.

Viac o téme: NehodaLoďZrážkaRuskoJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu