Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusko reaguje na situáciu s vakcínou Sputnik: Ak ju nechce Slovensko, iné krajiny budú potešené

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Darko Vojinovic, Attila Balazs/MTI)

MOSKVA - Situácia okolo ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensku nijako nenarušuje dôveryhodnosť tohto preparátu v Európskej únii, povedal dnes podľa agentúry TASS novinárom hovorca ruského prezidenta. "Ak Slovensko nechce vakcínu, ďalšie krajiny budú potešené... Bude viac pre iné," citovala Dmitrija Peskova agentúra Reuters.

EXKLUZÍVNE Slovensko má poriadny malér: Sputniky máme okamžite odovzdať Maďarom, neminú nás ani sankcie!

"Čo sa týka vnútorných diskusií, ktoré sa odohrávajú na Slovenskou, to nie je naša vec," dodal Peskov, ktorý tiež obhajoval Sputnik V ako jeden z "najlepších, najspoľahlivejších a najúčinnejších" očkovacích preparátov proti chorobe covid-19 na svete.

Dmitrij Peskov
Zobraziť galériu (3)
Dmitrij Peskov  (Zdroj: SITA/AP)

VIDEO Matovič potvrdil, že bol v Moskve rokovať o Sputniku a dnes ide na návštevu Maďarska.

Matovič potvrdil, že bol v Rusku bojovať za Sputnik, dnes smeruje za Orbánom do Maďarska (Zdroj: Topky/Maarty)

Medzi Slovenskom a Ruskom vypukol v posledných dňoch spor týkajúci sa zásielky ruskej vakcíny. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vo štvrtok oznámil, že jednotlivé šarže vakcíny Sputnik V zrejme nemajú rovnaké vlastnosti. Ďalej oznámil, že vakcína, ktorú dostal, sa líšila od šarží preskúmaných Európskou agentúrou pre lieky (EMA) a tej, o ktorej pojednával odborný časopis Lancet.

Ruský fond priamych investícií (RDIF), ktorý zodpovedá za marketing Sputnika v zahraničí, Bratislavu potom obvinil, že porušila kontrakt na dodávku tejto vakcíny a požiadal o jej vrátenie. Podľa RDIF slovenský ŠÚKL porušil zmluvu tým, že zadal testovanie dodanej zásielky laboratóriu, ktoré nie je súčasťou siete oficiálnych laboratórií EÚ. ŠÚKL v reakcii označil tvrdenia RDIF za zavádzajúce, pretože laboratória EÚ kontrolujú kvalitu vakcín, ktoré boli registrované v európskom bloku, čo Sputnik V nie je. RDIF podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že všetky šarže sú rovnaké.

🟠Štátny ústav pre kontrolu liečiv sa dôrazne ohradzuje voči dnešným zavádzajúcim tvrdeniam Ruského fondu priamych...

Uverejnil používateľ Štátny ústav pre kontrolu liečiv Štvrtok 8. apríla 2021

VIDEO Škandál po tlačovke Igora Matoviča k Sputniku V

Škandál po tlačovke ministra Igora Matoviča k Sputniku V (Zdroj: Topky/Maarty)

Expremiér Igor Matovič dohodol napriek odporu časti vládnej koalície nákup dvoch miliónov vakcín Sputnik V a na začiatku marca Slovensko doviezlo prvú zásielku 200-tisíc dávok tejto očkovacej látky. Matovič, ktorý v terajšej vláde zastáva funkciu ministra financií, rokoval vo štvrtok o Sputniku V v Moskve. Neskôr naznačil, že sa mu podarilo dosiahnuť, aby Slovensko o túto vakcínu neprišlo.

Sputnikom V očkuje z únijných krajín Maďarsko, ktorého regulačný úrad túto vakcínu schválil pre núdzové použitie, bez toho aby čakal na odporúčanie EMA. Záujem o ruský preparát majú tiež nemecké spolkové krajiny Bavorsko alebo Meklenbursko-Predpomoransko. Nakúpiť ho chce aj nemecká spolková vláda, uviedol v stredu nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaRuskoIgor MatovičKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu