Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Problémy so Sputnikom v Česku: Oslovení vedci dali prezidentovi Zemanovi košom, vakcínu skúmať nebudú

Miloš Zeman so svojou požiadavkou nepochodil. Zobraziť galériu (6)
Miloš Zeman so svojou požiadavkou nepochodil. (Zdroj: TASR/Sandor Ujvari/MTI via AP, AP Photo/Michael Gruber)

PRAHA - Vedci z Univerzity Karlovej (UK) v Prahe nebudú preskúmavať ruskú vakcínu Sputnik V, ako to požadoval prezident Miloš Zeman. Podľa rektora školy by bolo zbytočné, aby sa univerzitní odborníci posúdením vakcíny zaoberali.

Rusko reaguje na situáciu s vakcínou Sputnik: Ak ju nechce Slovensko, iné krajiny budú potešené

Rozhodnutie o použití vakcíny podľa rektora školy Tomáša Zimu musia vydať oprávnené orgány, ako je české ministerstvo zdravotníctva, Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a Európska agentúra pre lieky (EMA). Ich schválenie na použitie zatiaľ Sputnik V nemá. Pražský hrad nad rozhodnutím univerzity vyjadril poľutovanie.

VIDEO Posun v kauze Sputnik na Slovensku: Ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej sprístupnia zmluvu o nákupe vakcíny

Ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej sprístupnia zmluvu o nákupe Sputnika V (Zdroj: Topky/Maarty)

Prezident Miloš Zeman, ktorý je dlhodobým zástancom ruskej vakcíny, oslovil rektora Zimu kvôli Sputniku V v marci. Rektora požiadal, aby vakcínu preskúmala komisia odborníkov z Univerzity Karlovej.

Problémy so Sputnikom v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Risto Bozovic)

Univerzita nie je oprávnený orgán

"Rektor Zima zaslal pánovi prezidentovi list, v ktorom objasnil dôvody, prečo je zbytočné toto posudzovať na UK, pretože výsledky klinických experimentov boli publikované v prestížnom časopise Lancet vo februári tohto roka," uviedol hovorca univerzity Václav Hájek. "Rozhodnutie o použití musí vydať autoritatívne a oprávnené orgány, teda ministerstvo zdravotníctva ČR, ŠÚKL a EMA. Týmto oprávneným orgánom UK nie je a ani nemôže byť," dodal.

Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček ČTK povedal, že nad rozhodnutím možno vyjadriť poľutovanie. "Pretože vedci Univerzity Karlovej mohli pomôcť dobrej veci v prospech všetkých občanov republiky, posúdenie by teda určite nebolo zbytočné, ale cenné," uviedol.

Problémy so Sputnikom v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Tibor Rosta/MTI via AP)

Zeman je zástancom Sputnika

Prezident dlhodobo požaduje, aby Česko prijalo ruskú vakcínu. Bývalého ministra zdravotníctva Jana Blatného (za ANO), ktorý neschválenú očkovaciu látku odmietal, kvôli jeho postoju kritizoval. Spolu s riaditeľkou českého ŠÚKL Irenou Storovou ho v marci označil za hlavnú prekážku pre dodávky Sputnika V.

Miloš Zeman
Zobraziť galériu (6)
Miloš Zeman  (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Gruber)

Ponuka Ruska bola podľa nového českého ministra zdravotníctva Petra Arenbergera (za ANO) na nákup 300-tisíc dávok vakcíny Sputnik V okamžite a každý mesiac potom ďalších 150-tisíc dávok. Povedal to v utorok Rádiožurnálu. Dodal, že nemá informácie o tom, že by táto niekoľko týždňov stará ponuka už neplatila. Arenberger minulý týždeň v čele úradu vystriedal Jana Blatného.

Český minister poletí do Mosky

Vicepremiér, minister vnútra a poverený minister zahraničia Jan Hamáček (ČSSD) v pondelok odletí do Moskvy, kde bude rokovať o prípadných dodávkach vakcíny proti covidu-19 Sputnik V po jej schválení Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Oznámil to dnes na twitteri.

Už v pondelok Hamáček povedal, že chce, aby bolo Česko pripravené na okamžitý nákup ruskej vakcíny, až ju EMA schváli. Neschválenou vakcínou by podľa neho Česko očkovať nemalo a nebude. Novinárom súčasne povedal, že vníma snahy, napríklad Nemecka, vakcínu si predjednať.

Viac o téme: ČeskoOčkovanieVakcínaMiloš ZemanKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu