Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Český ŠÚKL preskúmal materiály k vakcíne Sputnik V: Rovnaký problém ako na Slovensku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Janos Vajda/MTI via AP)

PRAHA - Český Štátny úrad pre kontrolu liečiv preštudoval materiály k ruskej vakcíne proti novému koronavírusu Sputnik V a s pripomienkami ich odovzdal úradu vlády. Českému rozhlasu-Rádiožurnálu to povedala riaditeľka liekového úradu Irena Storová. Na posúdenie vakcíny dokumenty podľa nej nestačili. Rovnaký problém mal aj slovenský ŠÚKL, ktorý začiatkom apríla uviedol, že mu výrobca nedodal približne 80 percent dát nevyhnutných na jeho zhodnotenie.

KORONAVÍRUS Únia si podala Rusko: Šíri dezinformácie o západných vakcínach, kampaň na Sputnik V

Český minister zdravotníctva Petr Arenberger (za ANO) po svojom nástupe do čela rezortu začiatkom apríla uviedol, že by sa neschválené preparáty vrátane vakcíny Sputnik V mohli v Česku používať v klinických štúdiách. "Žiadny oficiálny proces sa stále nezačal, neobdržali sme žiadnu žiadosť o vykonanie klinickej štúdie," oznámila Storová Rádiožurnálu. Úrad podľa nej preštudoval a opripomienkoval dodané materiály. "Naše pripomienky sme odovzdali a nemáme na ne žiadnu spätnú väzbu," dodala.

Dokumentácia k ruskej vakcíne, ktorú mal český ŠÚKL k dispozícii, obsahovala desiatky strán, uviedla Storová. Pri podobných liekoch ich bývajú aj desiatky tisíc, uviedol rozhlas.

Český ŠÚKL preskúmal materiály
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Sandor Ujvari/MTI via AP)

Dokumentácia chýbala aj Slovákom

"Výrobca Sputnika V ani po opakovaných výzvach nedodal údaje z predklinických skúšaní, z výroby (vrátane údajov o výrobe liečiva, finálneho produktu, stabilite vakcíny, skladovaní a exspirácii) a z klinických skúšaní, čo zahŕňa najmä dáta o bezpečnosti a účinnosti," uviedla začiatkom apríla riaditeľa slovenského ŠÚKL Zuzana Baťová.

🔵Najefektívnejším spôsobom ako zvládnuť pandémiu je očkovanie. Verejnosť ako aj odborníci však musia mať nevyhnutné...

Uverejnil používateľ Štátny ústav pre kontrolu liečiv Štvrtok 8. apríla 2021

 

Sputnik V presadzoval v Česku Miloš Zeman

Vakcína Sputnik V doteraz nezískala súhlas od Európskej liekovej agentúry (EMA), ktorá posudzuje okrem iného bezpečnosť liekov. Využitie ruskej vakcíny aj bez európskeho schválenia len s prípadnou výnimkou od českých úradov presadzoval prezident Miloš Zeman. V nedeľu povedal, že o nasadenie ruskej vakcíny sa bude usilovať v prípade, že bude nedostatok očkovacích látok.

Český ŠÚKL preskúmal materiály
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Ruská strana Česku ponúkla predaj 300-tisíc dávok Sputnika V, potom každý mesiac 150-tisíc dávok. Vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD) pred dvoma týždňami oznámil, že odletí do Moskvy rokovať o dodávkach, cestu potom zrušil. Označil ju za zastierací manéver kvôli postupu ČR po zverejnení informácií, že za výbuchmi v muničnom sklade vo Vrběticiach v roku 2014 stáli agenti ruských tajných služieb.

Viac o téme: ČeskoVakcínaPosúdenieŠÚKLSÚKLSputnik V.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu