Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Varovanie Ruska: Na východe Ukrajiny sa znovu strieľa, Kyjev hlási ďalších mŕtvych vojakov

Proruský rebel v Donecku Zobraziť galériu (3)
Proruský rebel v Donecku (Zdroj: profimedia.sk)

KYJEV - Na východe Ukrajiny sa na línii oddeľujúcej ukrajinské ozbrojené sily a sily proruských separatistov ďalej strieľa a armáda dnes oznámila, že v pondelok zahynuli ďalší dvaja jej vojaci zasiahnutí paľbou z povstaleckých pozícií. Trvajúce napätie v oblasti dopĺňajú informácie médií, že v prihraničných oblastiach na juhovýchode krajiny boli povolané k cvičeniu oddiely ukrajinskej teritoriálnej obrany. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že konflikt v Donbase na východe Ukrajiny môže ukončiť iba vstup krajiny do Severoatlantickej aliancie, a vyzval NATO, aby pripravilo plán krokov k tomuto cieľu. Z Kremľa dnes naopak zaznelo varovanie, že reči o vstupe Ukrajiny do NATO môžu situáciu v Donbase len zhoršiť.

Schyľuje sa k ďalšej eskalácii konfliktu na Ukrajine? Moskva zdvíha varovný prst

Ukrajinská armáda dnes ráno informovala, že jeden vojak zomrel pri meste Avdijivka neďaleko hlavnej bašty vzbúrencov Donecka. Dodala, že pozície vládnych síl tam separatisti ostreľovali z ťažkých guľometov a ručnými protitankovými granátometmi. Druhý vojak utrpel smrteľné streľné poranenie pri meste Zolote v Luhanskej oblasti. Podľa webu denníka Ukrajinska pravda "ruskí okupanti" ostreľovali ukrajinské pozície z ťažkých guľometov a granátometmi rôznych typov. 

Kyjev a západné metropoly obviňujú Rusko z podpory separatistov v regióne Donbasu, vrátane podpory vojenskej, čo však Moskva popiera. Od začiatku tohto roka sa v tejto časti Ukrajiny po zhruba polročnom pokoji zbraní opäť zvýšilo napätie a intenzita ostreľovania. Obe strany sa pri tom vzájomne obviňujú z provokácií a porušovania prímeria. Od januára už pri týchto stretoch prišlo o život 23 ukrajinských vojakov. Od jari 2014 si konflikt podľa Kyjeva vyžiadal 14-tisíc mŕtvych. 

NATO vyjadruje znepokojenie v súvislosti s krokmi Ruska na Ukrajine

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyjadril v utorok znepokojenie v súvislosti s nedávnym pohybom ruských vojakov v okolí hraníc s Ukrajinou, informovala agentúra AFP."Zavolal som prezidentovi (Volodymyrovi) Zelenskému a vyjadril vážne znepokojenie v súvislosti s vojenskými aktivitami Ruska na Ukrajine a v okolí a s pretrvávajúcim porušovaním prímeria," napísal Stoltenberg na Twitteri. NATO podľa jeho slov podporuje "zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny".

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (3)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

Ukrajinský prezident Zelenskyj v utorok Stoltenbergovi prostredníctvom Twitteru odkázal, že jeho krajina je pripravená zaviesť reformy svojej armády a obrany, no samotné reformy Rusko nezastavia. Členstvo Ukrajiny v NATO je podľa Zelenského "jediným krokom k ukončeniu vojny na Donbase a vstup do Akčného plánu členstva (MAP) by bol pre Rusko jasný signál.

Kremeľ vyhlásil, že členstvo Ukrajiny v NATO by len "zhoršilo situáciu" na východe krajiny, kde prebieha konflikt. "Veľmi pochybujeme o tom, že toto Ukrajine pomôže vyriešiť jej domáce problémy," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Z nášho uhla pohľadu to situáciu len zhorší," uviedol. Ukrajinský prezident Zelenskyj minulý štvrtok obvinil Moskvu zo sústreďovania vojakov na hraniciach s Ukrajinou. Solidaritu s Ukrajinou v tejto súvislosti prejavili aj Spojené štáty, Británia i Európska únia, pripomína AFP.

Pentagón minulý týždeň oznámil, že americké jednotky v Európe boli v súvislosti s vývojom situácie na východe Ukrajiny uvedené do stavu zvýšenej pohotovosti. Kremeľ nedávny pohyb svojich jednotiek nepoprel. Uviedol však, že Moskva "nikoho neohrozuje", píše AFP. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyhlásil, že ak Západ rozmiestni svoje posily okolo Ukrajiny, Rusko prijme ďalšie opatrenia na zaistenie svojej bezpečnosti.

Viac o téme: PohybVojaciZnepokojenieRuskoNATOJens StoltenbergUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu