Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ministri obrany a diplomacie NATO budú rokovať: Riešiť sa bude najmä otázka Afganistanu

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

BRUSEL - Ministri obrany a zahraničných vecí členských krajín NATO sa v stredu spoja prostredníctvom videokonferencie po tom, ako Spojené štáty v utorok oznámili, že termín stiahnutia všetkých svojich vojakov z Afganistanu posúvajú na 11. septembra tohto roka. Informovala o tom agentúra AFP.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a minister obrany Lloyd Austin sa na konferencii zúčastnia osobne po tom, ako v Bruseli absolvujú rozhovory s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Jeden z predstaviteľov Severoatlantickej aliancie povedal, že ministri a Stoltenberg budú rokovať o záležitostiach v súvislosti s Afganistanom, Ruskom a prípravami na blížiaci sa summit NATO.

Americký prezident Joe Biden určil 11. september za nový termín, dokedy USA stiahnu všetkých svojich vojakov z Afganistanu. Novinárom to v utorok povedal nemenovaný predstaviteľ americkej vlády. Spojené štáty majú v Afganistane približne 2500 vojakov, ktorí sú súčasťou misie NATO. Tá má 9600 príslušníkov.

Ostatné členské krajiny NATO tvrdia, že v Afganistane bez prítomnosti amerických vojakov nezostanú, píše AFP. Turecko v utorok oznámilo, že medzinárodná konferencia o mierovom procese v Afganistane sa uskutoční v Istanbule od 24. apríla do 4. mája.

Viac o téme: MinistriHovorUSANATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu