Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Schyľuje sa k ďalšej eskalácii konfliktu na Ukrajine? Moskva zdvíha varovný prst

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Zobraziť galériu (2)
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV/MOSKVA/WASHINGTON - Rusko chce podniknúť ďalšie opatrenia na zabezpečenie svojej bezpečnosti v prípade posilňovania vojsk Severoatlantickej aliancie okolo Ukrajiny. Podľa agentúry TASS to v piatok povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, a to v súvislosti so zvýšeným napätím v oblasti Donbasu, ovládanej proruskými separatistami. Americký prezident Joe Biden potom v telefonáte s hlavou ukrajinského štátu Kyjev uistil o silnej podpore, ktorú Spojené štáty Ukrajine poskytujú.

Hovorca ukrajinského prezidenta Roman Mašovec predtým podľa médií povedal, že členské štáty aliancie susediace s Ukrajinou by mali zvýšiť bojovú pohotovosť. Narážal tým na správy o pohybe ruských vojsk pozdĺž ukrajinských hraníc. NATO vo štvrtok podľa agentúry Reuters vyjadrilo znepokojenie nad ruskými aktivitami pri hraniciach s Ukrajinou.

Peskov vo štvrtok znepokojenie vyvolané týmito presunmi odmietol. Vyhlásil, že majú za cieľ len zaistiť bezpečnosť Ruska a že "pre nikoho nepredstavujú hrozbu". Podľa niektorých pozorovateľov ale pravdepodobne ide o snahu zastrašiť Kyjev od prípadnej akcie proti donbaským separatistom, ktorí sa toho obávajú.

Pred posilňovaním NATO okolo Ukrajiny dnes Peskov varoval. "Takýto vývoj scenára by jednoznačne viedol k ďalšiemu rastu napätia v blízkosti ruských hraníc. To samozrejme vyžaduje od ruskej strany dodatočné opatrenia na zaistenie jej bezpečnosti," citoval vyjadrenie hovorcu Kremľa TASS.

Joe Biden uistil Volodymyra Zelenského o plnej podpore USA.
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden uistil Volodymyra Zelenského o plnej podpore USA.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

"Naša rétorika (ohľadom Donbasu) je úplne konštruktívna," povedal tiež Peskov. Situáciu na deliacej línii medzi kyjevskými silami a vzbúrencami označil za desivú, pričom ukrajinské sily obvinil z nie jednotlivých, ale mnohopočetných provokácií.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok podľa agentúry AP prvýkrát telefonoval so svojím americkým náprotivkom Bidenom, zaoberali sa okrem iného situáciou na východe Ukrajiny. Biden ho podľa vyhlásenia Bieleho domu uistil o "neochvejnej podpore Spojených štátov ohľadom suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny napriek pokračujúcej ruskej agresii v Donbase a Kryme". Zelenskyj na twitteri Spojeným štátom za podporu poďakoval.

Viac o téme: RuskoUkrajinaKonfliktDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu