Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tvrdý odkaz prezidenta USA: Biden nazval Putina vrahom, Moskva razantne zareagovala!

Biden pripustil, že je Putin vrahom. Zobraziť galériu (3)
Biden pripustil, že je Putin vrahom. (Zdroj: TASR/ AP)

WASHINGTON/MOSKVA - Rusko si v stredu povolalo svojho veľvyslanca vo Washingtone Anatolija Antonova do Moskvy na konzultácie ohľadom bilaterálnych vzťahov so Spojenými štátmi. Podľa agentúry TASS to oznámila hovorkyňa ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. 

Biden sa musí mať na pozore, Kimova sestra varovala USA: Ostrý odkaz do Bieleho domu!

Biely dom následne poznamenal, že sa americko-ruské vzťahy budú významne líšiť od tých, ktoré s Moskvou udržiaval predchádzajúcou americký prezident Donald Trump. Rusko sa tiež podľa Washingtonu bude zodpovedať za svoje činy v súvislosti s ovplyvňovaním volieb, informovala agentúra Reuters.

Informácie o povolania Antonova do Moskvy prišla onedlho potom, čo terajší americký prezident Joe Biden v rozhovore s televíziou ABC pripustil, že považuje ruského prezidenta Vladimíra Putina za "vraha", a obvinil ho, že sa snažil zasiahnuť do minuloročných prezidentských volieb v USA.

Veľvyslanec Ruskej federácie v USA Anatolij Antonov
Zobraziť galériu (3)
Veľvyslanec Ruskej federácie v USA Anatolij Antonov  (Zdroj: Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku)

Riaditeľstvo amerických tajných služieb v utorok zverejnilo správu o zahraničných aktivitách spojených s minuloročnými prezidentskými voľbami v USA. Odtajnený materiál obviňuje ruského prezidenta z toho, že schválil vplyvovú operáciu s cieľom podporiť šance vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa a podkopať dôveru vo volebný proces.

"Rusi budú jednoznačne zodpovedať za kroky, ktoré podnikli," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Demokrat Biden chce podľa nej vo vzťahu s Moskvou zvoliť iný prístup než jeho republikánsky predchodca Trump.

Podľa zdrojov amerických médií sa USA chystajú čoskoro na Rusko kvôli novým zisteniam uvaliť sankcie.

Joe Biden a Vladimir Putin na archívnej snímke.
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden a Vladimir Putin na archívnej snímke.  (Zdroj: TASR/ AP)

"Veľvyslanec Ruska vo Washingtone Anatolij Antonov bol pozvaný do Moskvy na konzultácie, ktorých cieľom je zanalyzovať, čo urobiť a kam smerovať v kontexte vzťahov s USA," citoval TASS zo zverejneného vyjadrenia hovorcu ruskej diplomacie. Zacharovová podľa agentúry uviedla, že Rusko má záujem zabrániť "nezvratnej degradácii" vzťahov s USA, ktoré sa v posledných rokoch dostali "vinou Washingtonu do slepej uličky".

"Pre nás je hlavnou vecou určiť, akým spôsoby môžu byť napravené rusko-americké vzťahy, ktoré sú vo vážnom stave a ktoré Washington v posledných rokoch priviedol do slepej uličky. Naším záujmom je nepripustiť ich nezvratnú degradáciu, ak si Američania uvedomujú riziká s tým spojené ," uviedla hovorkyňa.

Viac o téme: RuskoUSAVladimir PutinJoe BidenAnatolij Antonov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu