Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trenice medzi Európskou úniou a Ruskom: Vzťahy mali dosiahnuť historické dno, Moskva reaguje!

EÚ, ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
EÚ, ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Getty Images)

BRUSEL/PEKING - Vzťahy medzi Európskou úniou a Ruskom sú na historickom dne, nezhody panujú v mnohých oblastiach. Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi to pri pondelkovom videorozhovore povedal predseda Európskej rady Charles Michel. Odpoveď na seba nenechala dlho čakať. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov sa počas tlačovej konferencie v Číne dnes vyjadril, že vzťahy s Ruskom zničil Brusel, takže Moskva už nemá vzťahy s Európskou úniou ako organizáciou, ale len s niektorými jej členskými štátmi.

Šéf diplomacie EÚ kritizuje sankcie Číny voči európskym osobnostiam a subjektom

Michel, ktorý predsedá schôdzkam lídrov členských štátov EÚ, hovoril s Putinom pred únijným summitom, ktorý sa uskutoční vo štvrtok a v piatok prostredníctvom videokonferencie.

"Predseda Michel vyjadril názor, že vzťahy EÚ a Ruska sú na historickom dne, a potvrdil prístup EÚ založený na piatich hlavných princípoch súvisiacich so základnými hodnotami EÚ," uviedla v pondelok Rada vo vyhlásení. "Momentálne sú nezhody v mnohých oblastiach."

Charles Michel
Zobraziť galériu (4)
Charles Michel  (Zdroj: SITA/John Thys, Pool via AP)

Európska dvadsaťsedmička sa s Ruskom diplomaticky stretáva kvôli situácii na Ukrajine, stavu ľudských práv v Rusku, kybernetickým útokom a vedeniu hybridnej vojny voči EÚ ako aj väzneniu ruského opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného. Obrat vo vzťahoch EÚ a Ruska podľa Michela nemožno očakávať, kým nenastane trvalé zlepšenie v týchto oblastiach.

Rusko smeruje k autoritárskemu systému

Podľa šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella, ktorý v pondelok o Rusku rokoval v Bruseli s ministrami zahraničia členských krajín, sa Moskva rozhodla pre konfrontáciu s EÚ. Konštatoval, že ruské úrady stále výraznejšie porušujú ľudské práva a odmietajú v tejto veci akýkoľvek dialóg. "Je jasné, že Rusko zvolilo cestu konfrontácie s Európskou úniou," povedal Borrell, podľa ktorého Moskva stále viac smeruje k autoritárskemu systému.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (4)
Josep Borrell  (Zdroj: SITA/AP/Francois Lenoir, Pool Photo )

Nový sankčný režim Únie

Únia minulý mesiac potrestala štvoricu ruských predstaviteľov za uväznenie Navaľného. V pondelok navyše schválila sankcie proti dvom činiteľom ruského Čečenska kvôli tamojšiemu porušovaniu práv sexuálnych menšín. Pružnejší prístup umožnil európskemu bloku nový sankčný režim, vďaka ktorému môže rýchlo postihovať porušovanie práv po celom svete. Dvadsaťsedmička sa však bráni proti  tomu, aby bol systém označovaný za obdobu takzvaného Magnitského zákona zavedeného predtým v USA. Brusel v obavách z ďalšieho zhoršovania vzťahov s Ruskom zdôrazňuje, že režim sankcií nemieri len na ruských činiteľov a hodlá ho používať aj voči ďalším krajinám.

EÚ sa v roku 2016 dohodla na piatich základných princípoch vzťahov s Ruskom: úplné naplnenie takzvaných minských dohôd týkajúcich sa situácie na východnej Ukrajine, nadviazanie bližších vzťahov so štátmi vzniknutými z bývalého Sovietskeho zväzu, zvýšenie odolnosti EÚ voči hrozbám zo strany Ruska, spolupráca s Ruskom vo vybraných oblastiach typu boja proti terorizmu a zvýšenie podpory ruskej občianskej spoločnosti. O tom, ako princípy prispôsobiť súčasnej zhoršenej situácii a akým smerom sa vo vzťahoch s Ruskom vydať ďalej, budú debatovať lídri členských krajín počas nadchádzajúceho videosummitu.

Reakcia Sergeja Lavrova a Číny

Rusko a Čína považujú západné sankcie za neprijateľné. Vzťahy s Ruskom zničil Brusel, takže Moskva už nemá vzťahy s Európskou úniou ako organizáciou, ale len s niektorými jej členskými štátmi. Na tlačovej konferencii v Číne to dnes povedal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. V spoločnom vyhlásení diplomacie oboch krajín žiadajú kvôli "všeobecnému nepokoju vo svetovej politike" o usporiadanie summitu stálych členských krajín Bezpečnostnej rady OSN.

Čína uvalila sankcie na piatich europoslancov vrátane Slovenky Miriam Lexmann

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok schválili sankcie voči niektorým konkrétnym ľuďom za porušovanie ľudských práv v Číne. Mieria na Číňanov zodpovedných za zaobchádzanie s menšinovými Ujgurmi. Okrem EÚ sankcie vyhlásili tiež USA, Kanada a Británia. Peking reagoval ostrými slovami a vlastnými sankčnými krokmi.

Odmietnutie západnej kritiky

Lavrov začal rokovať v Číne v pondelok a dnes vystúpil na tlačovej konferencii so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom.

Odmietli západnú kritiku situácie ľudských práv vo svojich krajinách a vyhlásili, že Čína a Rusko usilujú o pokrok v otázke klimatických zmien alebo pandémie koronavírusu. Rusko-čínske vzťahy sa rozvíjajú rýchlejšie ako vzťahy Ruska s EÚ, dodal Lavrov. Moskva môže začať budovať lepšie vzťahy, pokiaľ z nich Únia odstráni anomálie.

Minister tiež ako absolútne chybné odmietol tvrdenie Západu o prospechárstve Ruska a Číny, čo sa týka vakcín proti covidu-19. Rusko je vraj vedené humanitárnymi záujmami, nie geopolitickými alebo obchodnými dôvodmi, tvrdil Lavrov.

"V čase vzrastajúceho globálneho politického nepokoja je nevyhnutné, aby summit stálych členov BR OSN nastolil priamy dialóg o riešení problémov spoločných ľudstvu v záujme udržania globálnej stability," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnilo na svojich stránkach ruské ministerstvo zahraničia. Stálymi členmi Bezpečnostnej rady sú okrem Ruska a Číny tiež Francúzsko, Británia a USA.

Vzťahy Ruska a Číny s USA sú napäté

Vyhlásenie sa nezmieňuje o USA, ale Lavrov v Číne vyhlásil, že Washington sa spolieha na vojenské a politické zväzky z doby studenej vojny v snahe zničiť konštrukciu medzinárodného práva.

Ako upozornila agentúra Reuters, vzťahy Pekingu a Moskvy k Washingtonu sú napäté. V piatok sa na Aljaške skončili obtiažne čínsko-americké rokovania, Rusko povolalo na konzultácie svojho veľvyslanca z USA, keď nový americký prezident Joe Biden prisvedčil minulý týždeň na novinársku otázku, či je podľa neho ruský prezident Vladimir Putin "zabijak".

Lavrov na začiatku svojej terajšej návštevy Číny vyzval, aby Moskva a Peking obmedzili závislosť na dolári. V spoločnom vyhlásení tiež oba štáty varujú ostatné pred zasahovaním do svojich vnútorných záležitostí.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinSergej LavrovEurópska úniaCharles Michel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu