Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Obavy v Maďarsku: Hromadia sa správy, že lekári seniorom vnucujú čínsku vakcínu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

BUDAPEŠŤ - Dodávky očkovacích látok dohodnuté Európskou úniou (EÚ) trvajú pre maďarského predsedu vlády Viktora Orbána príliš dlho. Samostatne objednáva vakcíny z Ruska a Číny, ktoré nie sú v Únii schválené. Posledná menovaná vakcína sa má v súčasnosti nasilu podávať starším ľuďom - aj keď nebola vôbec otestovaná.

Po dlhej dobe zmätkov a ignorovaných listov a zmeškaných hovorov podarilo sa Gáborovi dohodnúť schôdzku pre svoje očkovanie proti koronavírusu, píše nemecká stránka ntv.de. Už mesiace neopúšťal svoj dom v Budapešti.

Keď ho jeho syn zavčasu ráno vzal k rodinnému lekárovi, bola to takmer veľká udalosť. K lekárovi išiel s nádejou, že sa opäť bude môcť stretnúť so susedmi a znova objať vnúčatá. V ordinácii mu jeho lekár oznamuje: „Môžeme vám ponúknuť vakcínu Sinopharm.“ Gabor uvažoval o odmietnutí. Príbuzní ho varovali, že účinnosť čínskej vakcíny je kontroverzná a nebola testovaná na ľuďoch starších ako 60 rokov. Gabor má viac ako 90 rokov.

Ale potom, hovorí starý muž, sa mu jeho lekár vyhrážal: „Ak odmietnete toto očkovanie, zaznamená sa to do vašej zdravotnej dokumentácie.“ Ak by sa neskôr nakazil koronavírusom, už ho nebude liečiť. Ďalšiu očkovaciu ponuku v dohľadnej dobe pravdepodobne nedostane, ak vôbec. Nie je jasné, či lekár plní len oficiálne príkazy. Na sociálnych sieťach sa však podobné správy hromadia, najmä neistota z neskoršej ponuky očkovania pravdepodobne vedie niektorých k tomu, že sa nechajú čínskou vakcínou zaočkovať.

 Premiér Viktor Orbán sa sám nechal zaočkovať čínskou vakcínou.
Zobraziť galériu (2)
Premiér Viktor Orbán sa sám nechal zaočkovať čínskou vakcínou.  (Zdroj: TASR/ AP)

Jedna vec je jasná: Maďarsko sa v stredu stalo prvou krajinou EÚ, ktorá vo veľkom začala očkovať čínskym prípravkom BBIBP-CorV. Pravicová národná vláda predsedu vlády Viktora Orbána z Fideszu objednala u Sinopharmu jednorazovo päť miliónov dávok s dvoma očkovaniami, ktoré by stačili na zhruba štvrtinu z desiatich miliónov obyvateľov Maďarska. Prvá dodávka 550-tisíc ampuliek už dorazila, zvyšok má podľa vlády nasledovať v ďalších dvoch várkach „v priebehu najbližších mesiacov“.

Oficiálne náklady na čínsku vakcínu sú viac ako 10-tisíc forintov za dávku, okolo 28 eur, čo je takmer dvojnásobok ceny vakcíny Biontech dohodnutej EÚ. Niektoré správy tvrdia, že by to mohlo byť ešte podstatne viac.

Viac o téme: OčkovanieČínaMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu