Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Otvorená a transparentná spolupráca s Maďarskom je vítaná, uviedol Korčok

Ivan Korčok
Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Otvorená a transparentná spolupráca s Maďarskom je vítaná. Vyhlásil to minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) s tým, že ako šéf slovenskej diplomacie urobí pre dobré vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom maximum.

Minister sa v piatok stretol s podpredsedom Trnavského samosprávneho kraja Józsefom Berényim. "Prediskutovali otázku práce zmiešanej slovensko-maďarskej Komisie pre národnostné menšiny a tie časti programového vyhlásenia vlády, ktoré sa týkajú menšinovej problematiky," informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných veci a európskych záležitostí SR. Ako podotkol, dotkli sa aj stredajšieho (3. 3.) stretnutia ministra zahraničných vecí a obchodu Maďarska Pétera Szijjártóa s predstaviteľmi menšín v Komárne.

Korčok deklaruje, že Slovensko má záujem o dobré susedské vzťahy, ale je podľa neho potrebné rešpektovať, že zákon o štátnom občianstve je slovenskou vnútornou záležitosťou. "V rámci diskusie bolo zdôraznené, že všetky otvorené otázky menšín je možné riešiť v pokojnom a konštruktívnom duchu v rámci našich domácich inštitúcií a organizácií," skonštatoval rezort slovenskej diplomacie.

Maďarský veľvyslanec má rezortu diplomacie vysvetliť konanie maďarskej strany pri stredajšej návšteve maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa v Komárne v súvislosti s novelou zákona o štátnom občianstve. Šéf slovenskej diplomacie Korčok deklaroval záujem o dobré vzťahy s Maďarskom, odmieta ale zasahovanie do vnútorných záležitostí Slovenska. Zákon o štátnom občianstve nie je podľa neho predmetom bilaterálnych vzťahov.

Problém vyvolal aj fakt, že s maďarským ministrom o novele rokoval poslanec Národnej rady SR György Gyimesi (OĽANO). Szijjártó v Komárne uviedol, že sa zrejme zatiaľ z pohľadu maďarskej menšiny nepodarilo doriešiť otázku dvojakého občianstva na Slovensku.

Viac o téme: SaSMaďarskoIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu