Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Kanada predstavila deklaráciu odsudzujúcu svojvoľné zatýkanie cudzincov: Podpísalo ju 58 krajín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OTTAWA - Desiatky štátov sveta podpísali v pondelok deklaráciu odsudzujúcu prax svojvoľného zatýkania cudzích štátnych príslušníkov, ku ktorej dochádza v niektorých krajinách. Informovala o tom agentúra AFP.

Deklaráciu podpísali ministri zahraničných vecí 58 štátov počas virtuálnej ceremónie v kanadskej metropole Ottawa. Dokument konkrétne nespomína nijakú krajinu. Kanada, ktorá deklaráciu predstavila, však opakovane upriamuje pozornosť na prípady dvoch svojich občanov, ktorých podľa nej svojvoľne zadržiava Čína. Peking medzi signatármi dokumentu nie je. Svoje podpisy naopak pripojili aj šéfovia diplomacií EÚ a USA.

"Táto nezákonná a nemorálna prax ohrozuje občanov všetkých krajín a podkopáva princípy právneho štátu. Je neprijateľná a musí sa s ňou skoncovať," uviedol kanadský minister zahraničných vecí Marc Garneau pri predstavení deklarácie proti svojvoľnému zatýkaniu ako prostriedku uplatňovaného v medzištátnych vzťahoch. Dvojicu kanadských občanov - bývalého diplomata Michaela Kovriga a podnikateľa Michaela Spavora - v Číne zatkli v decembri 2018. Neskôr ich tamojšie úrady obvinili zo špionáže.

Kanada a ďalšie západné krajiny vnímajú zatknutie dvojice Kanaďanov ako odplatu za zadržanie poprednej manažérky čínskej firmy Huawei Meng Wan-čou. Stalo sa tak vo Vancouveri taktiež v decembri 2018, Čína niekoľko dní na to zatkla oboch Kanaďanov. Peking akúkoľvek spojitosť oboch prípadov odmieta.

Meng Wan-čou kanadské úrady zadržali na základe zatykača vydaného americkými úradmi. Spojené štáty voči čínskej manažérke vzniesli obvinenia z krádeže obchodných tajomstiev a porušenia sankcií voči Iránu. Obe kauzy viedli k zhoršeniu vzťahov medzi Ottawou a Pekingom.

Viac o téme: DeklaráciaKanadaOttawaZatýkanie cudzincov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu