Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slovensko si nasvietením Bratislavského hradu pripomenie 30. výročie V4

Bratislavský hrad
Bratislavský hrad (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA – Tridsiate výročie založenia Vyšehradskej skupiny (V4) si Slovensko pripomenie v pondelok nasvietením Bratislavského hradu, a to na motívy založenia tohto zoskupenia. Bratislavský hrad bude nasvietený od 18.00 h do polnoci. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR.

Vytvorenie Vyšehradskej skupiny bolo podmienené snahou podporiť demokratickú transformáciu a úspešnú integráciu jej členov do európskych a euroatlantických štruktúr, ako aj úsilím pomôcť pri ekonomickom prechode z plánovaného hospodárstva na trhovú ekonomiku. Deklaráciu o úzkej spolupráci pôvodne troch krajín podpísali ČSFR, Poľsko a Maďarsko 15. februára 1991. PO rozdelení ČSFR a vzniku Slovenskej republiky v roku 1993 sa zoskupenie V3 zmenilo na V4.

Počas prvých rokov svojej existencie sa Vyšehradská skupina etablovala ako symbol regionálnej spolupráce. Významnú úlohu zohrala spolupráca v rámci V4 pri prekonávaní zahraničnopolitickej izolácie Slovenska, spôsobenej vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom, ktorý bol kritizovaný za nedemokratický štýl vládnutia. V4 spolupracuje v rámci širokého spektra oblastí, ako je bezpečnosť, cezhraničná spolupráca, migračná kríza a v súčasnosti najmä v boji proti pandémii nového koronavírusu.

Popri intenzívnej spolupráci Vyšehradskej štvorky sa súbežne rozvíjajú úzke kontakty tiež s inými partnermi vo formáte V4 + alebo v rámci Slavkovského formátu. Objavujú sa však aj polemiky o opodstatnenosti tohto neformálneho zoskupenia štyroch stredoeurópskych štátov.

Viac o téme: SlovenskoBratislavský hradNasvietenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu