Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

FOTO Slovensko si nasvietením Bratislavského hradu pripomína 30. výročie V4

Slovensko si nasvietením Bratislavského hradu pripomína 30. výročie V4 Zobraziť galériu (3)
Slovensko si nasvietením Bratislavského hradu pripomína 30. výročie V4 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Tridsiate výročie založenia Vyšehradskej skupiny si Slovensko pripomína v pondelok nasvietením Bratislavského hradu, a to na motívy založenia tohto zoskupenia. Bratislavský hrad je nasvietený od 18.00 h do polnoci. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR.

Vytvorenie Vyšehradskej skupiny bolo podmienené snahou podporiť demokratickú transformáciu a úspešnú integráciu jej členov do európskych a euroatlantických štruktúr, ako aj úsilím pomôcť pri ekonomickom prechode z plánovaného hospodárstva na trhovú ekonomiku. Deklaráciu o úzkej spolupráci pôvodne troch krajín podpísali ČSFR, Poľsko a Maďarsko 15. februára 1991. PO rozdelení ČSFR a vzniku Slovenskej republiky v roku 1993 sa zoskupenie V3 zmenilo na V4.

Slovensko si nasvietením Bratislavského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Počas prvých rokov svojej existencie sa Vyšehradská skupina etablovala ako symbol regionálnej spolupráce. Významnú úlohu zohrala spolupráca v rámci V4 pri prekonávaní zahraničnopolitickej izolácie Slovenska, spôsobenej vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom, ktorý bol kritizovaný za nedemokratický štýl vládnutia. V4 spolupracuje v rámci širokého spektra oblastí, ako je bezpečnosť, cezhraničná spolupráca, migračná kríza a v súčasnosti najmä v boji proti pandémii nového koronavírusu.

Slovensko si nasvietením Bratislavského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Popri intenzívnej spolupráci Vyšehradskej štvorky sa súbežne rozvíjajú úzke kontakty tiež s inými partnermi vo formáte V4 + alebo v rámci Slavkovského formátu. Objavujú sa však aj polemiky o opodstatnenosti tohto neformálneho zoskupenia štyroch stredoeurópskych štátov.

Viac o téme: BratislavaV4Bratislavský hrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu